Българите между Netflix и българската телевизия

У нас най-популярната световна платформа за гледане на видео съдържание е Netflix, но популярността й е в пъти под тази на националните телевизии.

Текст: Елица Павлович от Redlink
Българите между Netflix и българската телевизия

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Абонатите на стрийминг платформи в България остават малко на брой, което се потвърждава и от факта, че няма официална статистика за това колко процента от домакинствата или хората имат абонаменти, както и очевидния факт, че превеждането на съдържанието на български не е приоритет за част от големите играчи.

Все пак благодарение на JustWatch (международно ръководство за стрийминг с над 20 млн. абоната), в последните години има информация за това какви са предпочитанията на потребителите на стрийминг услуги и на кои платформи те най-често търсят и респективно гледат съдържание.

По данни на JustWatch, Netflix остава най-популярната платформа в България, следвана от HBO MAX. Същите са данните и преди две години, като и двете платформи са увеличили дела си с няколко процента, същото се отнася и до третия най-популярен играч – Prime video.

Интересните промени са при останалите играчи на пазара, макар интересът към тях да е чувствително по-малък. От 2021 година досега в България се появяват две нови платформи – Disney+ и SkyShowtime, които преди това не присъстват в класацията. Затова пък MUBI, които преди две години имат равен на Apple TV дял, сега са загубили позиции, докато самата Apple TV остава с непроменен дял, може би защото е достигнала нивото си на насищане.

Динамиката на платформите по месеци през годината не се различава от усреднените резултати. Netflix е лидер и расте плавно, HBO MAX има по-изразен възходящ тренд, който обаче достига плато в средата на годината. По-колебливи са резултатите на MUBI на „Други“, които видимо намаляват.

Всичко това са данни за потребители, които вече използват SVOD услуги (абонамент за стрийминг). Общото количество такива хора обаче не е впечатляващо число, поне според проучването Establishment Survey, което ГАРБ правят в края на всяка година за телевизионното и видео потребление в България.

На първо място не бива да се забравя, че покритието в домакинствата на двете най-големи телевизии – бТВ и Нова телевизия – е над 99% за всяка поотделно.

Тази пълна доминация на линейната или директно излъчвана телевизия е трудно да бъде надмогната. И макар че над 56% имат смарт телевизор, а над 30% заявяват, че могат да гледат отложено, само 15% го правят всеки ден, а 22% няколко пъти седмично. Тоест моделът на гледане в реално време на българско съдържание по големите телевизии остава водещ.

На този фон малко под 7% от домакинствата отговарят, че имат достъп до допълнителни ТВ услуги – данните са за 2022 година.

Сред платформите по данните на Establishment Survey водеща е HBO MAX с покритие от 3.4%, следвана от Netflix с 2.2%. На трето, четвърто и пето място са локалните видео платформи, свързани с големите телевизии – Voyo и bTV Plus от групата на бТВ и Nova Play. Едва след това са останалите платформи, всички с под един процент покритие.

Малко под 10% от потребителите гледат видео съдържание на някоя от платформите всеки ден, около половината гледат по-скоро един или няколко пъти седмично.

Трябва да се отбележи, че тъй като проучването цели да проследи поведението на гледащите телевизия, то се предполага, че това е потребление на SVOD услугите през екрана на телевизора и вероятно не малка част от ползващите ги на телефоните си не попадат в тази извадка.

От друга страна проучванията по света сочат, че хората предпочитат да гледат SVOD на най-големия екран у дома, тоест на телевизора, така че данните от Establishment Survey по-скоро потвърждават, че разпространението на стрийминг услуги остава нишова услуга, чиито потребители имат вкусове, отговарящи на тези на зрителите по света и предпочитат Netflix повече от другите платформи.