Netflix расте без реклама

Глобалната кампания срещу споделянето на пароли е помогнала за увеличаване на общия брой абонати

от Redlink
Netflix расте без реклама

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Netflix – гигантът за видео стрийминг – отчита ръст в броя на абонатите, въпреки че приходите му (8,2 милиарда долара) са под очакванията на анализаторите. Междувременно неговият рекламен бизнес все още не е допринесъл за печалбата на компанията.

„Изграждането на рекламен бизнес от нулата не е лесно“, отбелязва компанията в писмо до акционерите. Изглежда, че през второто тримесечие глобалната кампания срещу споделянето на пароли е помогнала за увеличаване на общия брой абонати.

Netflix съобщава, че е добавил 5,9 милиона нови клиенти за стрийминг през тримесечието, започващо през април и завършващо през юни, за да достигне общо до 238,4 милиона абонати.

Средният приход на абонат обаче спада с 3% на годишна база. Най-вече защото се присъединяват нови абонати от по-малко богати страни сравнено със Северна Америка, която е в основата на растежа на Netflix в миналото. Същевременно компанията не успява да повиши цените на някои от най-доходоносните си пазари след ръста на цените през 2022 г.

В разговора си с инвеститорите, финансовият директор Спенсър Нойман обяснява, че „по-голямата част от ръста на приходите ни тази година е от растеж на обема чрез нови платени членства и това до голяма степен се дължи на започналото внедряване на платено споделяне.“

Междувременно в писмо до акционерите платформата добавя: „Приходите от реклама и нашата функция за допълнителни членове все още не са достатъчно съществени, за да компенсират факторите, водещи до загуби“.

Платформата казва, че нивото на абонаменти, поддържани от реклами, остава малка част от общия брой, като Нойман казва пред Reuters, че „имаме да извървим дълъг път от мястото, където сме днес, докато стигнем поне 10% [от приходите]“.

В писмото обаче се отбелязва, че броят на абонатите на рекламното ниво се е удвоил от Q1 насам. „Очакваме, че растежът на приходите ни ще се ускори по-съществено през Q4'23, тъй като допълнително монетизираме споделянето на акаунти между домакинствата и стабилно увеличаваме приходите си от реклама.“

„Нашият основен фокус е подобряването на рекламното изживяване както за членовете, така и за рекламодателите“, се добавя в писмото. „Ние сме уверени, че с течение на времето можем да развием рекламата в допълнителен поток от приходи от няколко милиарда долара. Сега марките могат да се насочват към медийно планиране в нашия Топ 10, който се актуализира ежедневно и им позволява да се свързват с аудиторията по време на най-гледаните програми“, уточняват от платформата, добавяйки детайли към скорошните доклади за нови формати и възможността за таргетиране на рекламите.