Коя е водещата SVOD платформа?

През второто тримесечия на годината Disney настига и изпреварва лидера Netflix по брой абонати и това още повече оправдава модела на поддържани от реклами планове за абонамент.

от Redlink
Коя е водещата SVOD платформа?

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Последните данни за броя абонати на ключовите играчи в стрийминг платформите или абонамент за видео по заявка (SVOD) показват, че битката за увеличаване на аудиторията става все по-трудна: Netflix продължава да губи абонати, докато Disney+ наваксва. Peacock е без промяна, а Paramount набира скорост и расте.

Disney+ добавя 14,1 милиона абонати през тримесечието. Комбинирайки 46,2 милиона абонати от Hulu и 22,8 милиона от ESPN+, общият брой абонати на Disney възлиза на 221 милиона – вече малко повече от Netflix. Компанията също така обяви миналата седмица, че поддържано от реклами абонаментно ниво на Disney+ ще се предлага в САЩ от декември.

Netflix, утвърденият лидер на SVOD сцената, има общо 220,7 милиона платени абонати през второто тримесечие. Въпреки че това число отчита загубата на 970 000 абонати, стрийминг гигантът надминава собствената си прогноза от Q1, когато прогнозира, че може да загуби до два милиона абонати. Тогава Netflix загуби 200 000 платени абонати, което е първото намаление в броя на потребителите от десетилетие насам. Компанията потвърди, че нейният бъдещ нов, по-евтин абонаментен модел, поддържан от реклами, ще стартира в началото на 2023 г.

HBO, HBO Max и Discovery+ – всички те собственост на новопоявилата се през април компания Warner Bros. Discovery – приключват второто тримесечие с 92,1 милиона глобални абонати, увеличение от 1,7 милиона на WarnerMedia и отделните резултати на Discovery през първото тримесечие. Това е първият резултат, публикуван за Warner Bros. Discovery като нова компания, която планира да пусне още една услуга за стрийминг през лятото на 2023 г. В допълнение на това HBO започна излъчването на „Домът на дракона“ с впечатляваща кампания по целия свят и това със сигурност ще се отрази на резултатите на стрийминг платформата.

Платените абонати на Peacock остават относително стабилни на 13 милиона, след изключително силно първо тримесечие, когато платформата добавя четири милиона платени абонати, отчасти поради събитията Super Bowl и Зимните олимпийски игри, излъчвани от NBCUniversal. От септември NBCUniversal ще прекрати сегашното споразумение, при което съдържанието му е достъпно на Hulu ден след излъчването и ще го направи ексклузивно достъпно само за абонати на Peacock.

Amazon Prime Video не разкрива данните за своите абонати. Въпреки това, като един от най-големите доставчици на SVOD в Обединеното кралство, Prime губи около 590 000 абонати през Q2 на този пазар. По-рано тази година Amazon разкри своите агресивни планове за Freevee (бившата платформа IMDbTV), която да пусне като безплатна услуга за стрийминг, но поддържана от реклама.