WFA: Повечето големи мултинационални компании в азиатско-тихоокеанския регион инвестират в гейминг

Маркетинг инвестициите в игри са се увеличили почти три пъти през последните две години според доклада на WFA "Игрите- демистифицирани 2021"

от Redlink
WFA: Повечето големи мултинационални компании в азиатско-тихоокеанския регион инвестират в гейминг

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Ново проучване на Световната федерация на рекламодателите(WFA), проведено съвместно с глобалната агенция 2CV и консултантската компания Branded, установява драматичен ръст на инвестициите и интереса към игралния сектор сред висшите нива маркетингови експерти през последните две години.

Докладът „Gaming Demystified 2021“ се основава на проучване сред 108 старши маркетолози, базирани в Азия (APAC) и работещи за марки, които не са в гейминг индустрията. Седемдесет процента от респондентите имат отговорности за няколко пазара, като 16% от всички респонденти отговарят за глобалните маркетингови инвестиции за своята компания.

„Тъй като видео игрите привличат все повече внимание и ангажират все повече потребители, естествено е марките да искат да видят как могат да комуникират с хората в гейминг среди. Gaming Demystified проследява бързо нарастващия растеж на инвестициите и интереса сред маркетинговата общност, както подобава на индустрия, която сега е по-голяма от музиката и филмите взети заедно“, казва Ранджи Дейвид, директор маркетингови услуги за APAC в WFA. „Всяка нова среда идва с предимства и предизвикателства и ние искаме да предоставим на нашите членове знанията, от които се нуждаят, за да станат успешно част от гейминг сцената."

Делът на маркетолозите, които планират да инвестират или са инвестирали в гейминг сектора, се е увеличил рязко от 2019 г., когато WFA и 2CV проведоха подобно изследване. През 2019 г. само 32% от маркетолозите съобщават, че са инвестирали в игри през последните 12 месеца, но това се е удвоило до 62% в последния доклад Gaming Demystified 2021. Тези, които възнамеряват да имат маркетингови инвестиции в игри през следващите 12 месеца са 70%, което показва продължаващ растеж на маркетинг индустрията към гейминга и в обозримо бъдеще.

Нивото на маркетинг инвестициите във видео игрите също нараства. Очакваните инвестиции през следващите 12 месеца са се повишили от средно 566 000 долара през 2019 г. до 1,42 милиона долара през следващата година.

Най-популярните маркетинг инвестиции във видео игри остават без значителна промяна спрямо 2019 и са във възможности, които са най-близки до по-традиционната реклама: спонсориране на създатели/стримъри на съдържание (54%) и електронни спортове (45%), както и pop up реклами в игри (46%) и на уебсайтове/платформи за игри (49%), като през 2019г. Въпреки това, значителен брой маркетолози споделят, че инвестират в по-усъвършенствани форми на гейминг комуникация, като добавяне на елементи за геймификация към техния уебсайт/канали в социалните медии (36%), виртуални продажба на марката си в игри (34%) или дори поръчване на разработването на собствени видеоигри (21%).

Gaming Demystified 2021 също така показва, че маркетолозите виждат игрите като все по-подходящи тяхната марка. Докато 42% от маркетолозите през 2019 г. са се притеснявали, че гейминг аудиторията не е подходяща за тяхната марка, този брой е спаднал до 22% през 2021 г. Тази година 85% смятат възможността за маркетинг активности свързани с игри като „подходяща“, спрямо 72% през 2019 г.

Въпреки това, маркетолозите все още искат да знаят повече за гейминг индустрията и наличните възможности, включително и рисковете за марките. През 2021 г. има по-голям интерес към потенциалните рискове за марката – 38% от търговците искат да ги разберат по-добре, в сравнение с едва 24% през 2019 г.

Повечето анкетирани маркетолози виждат ползите от инвестирането в игри. Основното изтъквано от тях предимство е възможността да се достигне до по-широка аудитория (45%), последвана от потенциала за по-висока дългосрочна ценност на потребителите, когато са привлечени към марката от по-млади (43%) и достъп до потребителите, които обръщат голямо внимание на съдържанието на марката(42%). Най-бързо нарастващата полза обаче е признанието, че активността в игра осигурява силна възвръщаемост на инвестициите, която достигна 34% през 2021 г. в сравнение с 20% през 2019 г.