Футболни екипи срещу насилието над жени

Кампанията на агенция Endorphin под егидата на ООН за Международния ден за елиминиране на насилието над жените в Азербайджан

от Redlink

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

В Азербайджан нивото на насилствени престъпления срещу жени е високо, а неравенство между половете в страната е абсолютен факт, който се потвърждава и от това, че само 17% от 125-те народни представители в местния парламент са жени. Азербайджан е и на водещото 2-ро място в света по аборти заради пола на бебето.

Културни бариери и обществени нагласи обаче затрудняват публичното заклеймяване на насилието над жени и обсъждането на правата на жените.

Офисът на ООН в Азербайджан решава да стартира уникална кампания с помощта на агенцията Endorphin, с която да насърчи позитивната мъжественост по начин, който азербайджанските мъже биха приели.

Кой би могъл да говори на мъжете по начин, който биха разбрали и приели по-добре от любимият им футболен отбор?

Един от най-популярните отбори в страната - Нефтчи - става посланик на насърчаването на позитивната мъжественост и се включва в разговора срещу насилието над жени. Традиционните екипи на футболистите на Нефтчи са черно-бели, но за да се вокализира посланието е разработен специален нов екип за играчите, само за един техен мач. Новият екип е в оранжев цвят и от него са премахнати всички лога на спонсори, които са заменени от посланието “Спрете насилието над жените“. Оранжевият цвят е избран като символ на едно по-светло бъдеще, без насилие срещу жени и момичета в него.

Футболистите на Нефтчи излизат в новите си екипи на свой мач на 25.11.21 и предизвикват фурор в страната. 25 ноември е обявен за Международен ден за елиминиране на насилието над жените през 1999 година. Датата е избрана заради жестокото убийство на трите сестри Мирабал, политически активистки в Доминиканската република, по заповед на диктатора Рафаел Трухильо през 1961 г.

Посланието на оранжевите екипи на Нефтчи спечелва подкрепата на видни журналисти, спортисти, дипломати, държавни функционери и известни лица, а лимитираната серия тишърти е напълно разпродадена за по-малко от 3 дни.

Само за 2 седмици в страна с население от 10 милиона са постигнати 18 милиона медийни импресии и 2 милиона ангажирания, а равностойността на полученото с нулев бюджет медийно покритие на инициативата и 120-минутното телевизионно присъствие на посланието е 314 000 USD.

Кампанията „Оранжева фанелка“ на ООН е отличена със Златна награда от международния творчески фестивал White Square 2023.