Publicis Groupe Централна и Източна Европа стартира инициатива за постигане на пълно равенство между половете по повод Международния ден на жената

Едногодишната инициатива ще е водена от една мисия и три ключови стъпки.

от Redlink
Publicis Groupe Централна и Източна Европа стартира инициатива за постигане на пълно равенство между половете по повод Международния ден на жената

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

През 2023 г. темата на Международния ден на жената, #EmbraceEquity, акцентира върху нуждата от припознаване равенството между половете като необходимост, а не пожелание. Publicis Groupe Централна и Източна Европа (ЦИЕ) даде начало на инициативата „Lioness“ (Лъвицa), вдъхновена от тазгодишната тема за Международния ден на жената.

Водена от една мисия с три ключови стъпки, едногодишната кампания ще обхване всички офиси на Publicis Groupe в региона на Централна и Източна Европа. Кампанията поставя фокус върху важността равенството между половете да бъде част от ДНК-то на всяко общество, както и върху нуждата от разграничаване на справедливост от равенство. С това цели да провокира света да си зададе въпроса „Защо еднаквите възможности не са достатъчни?“.

С внимание към този въпрос, инициативата на Publicis Groupe ЦИЕ ще се концентрира върху мисията „да изгради работна среда, в която кариерите на жените процъфтяват“, като създаде култура на приемственост на работното място, където постиженията на жените се забелязват. Тази мисия ще бъде подкрепена от три ключови стъпки:

1. Информираност (за справедливост спрямо равенство) – Целта е да се уверим, че общността, от която всеки от нас е част, осъзнава разликата между справедливост и равенство, както и причината, поради която предоставянето на еднакви възможности вече не е достатъчно.
2. Образование – Програмата на Международния ден на жената „Lean in“ цели да вдъхне увереност на екипите ни чрез знания и практически умения за създаване на култура на приемственост на работното място и свързване на жени с подходяща форма на менторство и точни насоки, от които те се нуждаят, за да постигнат мечтите си.
3. Анализ и Действие – Провеждане на вътрешен анализ за наличието на разлика във възнагражденията на служители според пола, сравнявайки резултатите с анализи от останалите пазари. Така ще се състави план за действие и карта, обрисуваща пътя, по който трябва да поемем, за да постигнем видим прогрес в правилната посока.

„През последните две години, след оформянето на структурата в Publicis Groupe ЦИЕ, целенасочено инвестирахме усилия, вдъхновени от женския талант, за да задвижим нещата в правилната посока и да създадем една по-приемствена, разнообразна и справедлива среда. Радостен съм да споделя, че днес имаме силно женско лидерско присъствие и мащабна общност от талантливи жени в нашите екипи. Въпреки това, ние сме абсолютно наясно, че са необходими повече проактивни действия за подпомагане на развитието и просперитета както на жените, така и на други маргинализирани общности. С тази инициатива се надяваме да предприемем по-конкретни стъпки за създаването на култура и атмосфера, която подкрепя и насърчава нашите таланти – това е едва началото на проектите, които целим да реализираме в дните и годините пред нас,“ казва Томас Лауко, главен изпълнителен директор на Publicis Groupe за ЦИЕ.

Приемайки присърце инициативата за равенство между половете, компанията лансира и „Publicis Groupe CEE Lioness series” във вътрешната си платформа Marcel. Вдъхновена от лъва като бранд идентичност на Publicis Groupe, поредицата „Lioness“насочва прожекторите към талантливи жени лидери от региона на Централна и Източна Европа, подчертавайки техните истории и важните роли, които те заемат в компанията. „Надяваме се, че поредицата Lioness ще представи на новото поколение жени силни модели за подражание, които са двигатели на промяна и лидери в индустрията,“ добавя Лауко.

В поредицата Publicis Groupe CEE Lioness series са включени Мария Тюдор-главен оперативен директор на Publicis Groupe ЦИЕ, Вероника Борбас - главен директор „Развитие на таланти“ в Publicis Groupe ЦИЕ, Джоана Андраде - главен финансов директор на Publicis Groupe ЦИЕ, Хелга Сасди - главен изпълнителен директор на Publicis Groupe Унгария и съ-управляващ директор на Publicis Le Pont, Ала Малиновская - главен медиен директор на Publicis Groupe Адриатика, Дагмара Витек - главен творчески директор на Publicis Worldwide Полша,
Александра Димитриу - главен медиен директор на Publicis Groupe Румъния, Александра Дилевска - главен изпълнителен директор на Publicis Groupe Северна Македония и Хърватска, Весела Апостолова - главен изпълнителен директор на Publicis Groupe България, Елена Бакум-Рамола - управляващ директор на комуникационния бизнес на Publicis Groupe Украйна, Барбара Грабивода - главен стратегически директор в Publicis Le Pont и Никола Фоктовá - творчески директор на Leo Burnett & MSL Чехия.

"Publicis Groupe CEE Lioness series” е вдъхновена от лъва като икона от бранд идентичността на Publicis Groupe. Поредицата „Lioness“(Лъвици) насочва прожекторите към талантливи жени-лидери от региона на Централна и Източна Европа, подчертавайки техните истории и важните позиции, които те заемат в компанията.