Какви са средните CPI на рекламнитe формати в мобилния маркетинг според новия доклад на Liftoff: Mobile Creative Ad Index

Liftoff анализират над 1 трилион импресии за да установят, че по-дългите видеореклами са по ефективни от кратките видеа и други свежи прозрения и тенденции в мобилния маркетинг.

от Redlink
Какви са средните CPI на рекламнитe формати в мобилния маркетинг според новия доклад на Liftoff: Mobile Creative Ad Index

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Liftoff - водещата платформа за ускоряване на растежа на мобилната индустрия, представи своя пети годишен доклад Mobile Creative Ad Index, в който предоставят най-новите cost and revenue benchmarks (сравнителни показатели за разходи и генерирани приходи) за рекламни формати в пет ключови вертикали на мобилните апликации: игри, електронна търговия, финанси, развлечения и социални мрежи и запознанства.

Тази година докладът на Liftoff поглежда и отвъд най-добрите практики в мобилния маркетинг към тенденциите, които движат приходите за рекламодателите днес и идентифицират пет от тях.
За създаването на доклада Liftoff анализират близо 1 трилион импресии, 24,5 милиарда клика и 240 милиона инсталирания в периода между 1 януари 2022 г. и 1 януари 2023 г.

Основните изводи от доклада Mobile Creative Ad Index на Liftoff:

Native форматите са най-рентабилният рекламен формат сред всички вертикали на апликациите със средна цена за инсталиране (CPI) от $1,01. Но рекламодателите трябва да не забравят, че ефективността на native форматите зависи от тяхното разположението и контекста. Като цяло CPI за видео и playable рекламни формати се понижава в течение на годината, като достига най-ниските си годишни нива от средно $2,66 и $1,29 през декември 2022.

При мобилните игри подходът „Опитай преди да купиш“ все още работи много добре
Както и през 2022 г., playable рекламите (в които се възпроизвежда играта) имат най-достъпната цена на инсталиране (CPI) от $1,31, което ги прави най-рентабилната опция за стимулирането на инсталиранията на приложения за игри. Докладът установява, че видео рекламните формати са страхотна опция за демонстрирането на потребителско изживяване от играта и при CPI от $4,93 те предлагат следващата най-добра цена за инсталиране в гейминг вертикалата на апликациите. Изненадващо, аудиторията е склонна да гледа по-дълги видеоклипове. Възвръщането на рекламната инвестиция (ROAS) е ключова метрика за успеха на гейминг кампаниите и при сравняването на DAY 7 ROAS ( възвръщаемост на рекламната инвестиция на седмия ден от инсталирането) native рекламите осигуряват най-добрата възвращаемост от 18%, следвани от банерите със 17%. Макар и най-ефективни за генерирането на инсталиране на гейминг апликации, playable форматите имат относителна ниска DAY 7 ROAS от 12%.

Електронна търговия.
Банерните рекламни формати предлагат най-добрата CPI (цена за инсталиране на апликация) за електронна търговия в Android ($1,65) и втората най-добра цена в iOS от $2,83. Native рекламните формати са на второ място по CPI в Android с цена от $2,25 и най-ефективни за инсталиране на апликации за електронна търговия в iOS с цена от $2,70. Банерните реклами предлагат най-добрата CPA (цена за действие) от $4,13 на покупка и вторият най-висок ITA (процент от инсталиране към действие) от 45%. ITA се движи около 40-45% за всички използвани пет рекламни формата. Според изводите в доклада на Liftoff, в електронната търговия съчетаването на топ продукти на бял или семпъл фон на рекламния банер е най-ефективно. Според доклада цветните,силно брандирани банери често са игнорирани, а лайфстайл изображенията могат да бъдат трудни за възприемане в ограниченото банер пространство.

Банерните реклами са най-ефективният рекламен формат за финансови приложения, с най-ниска CPI както на iOS и Android от съответно $5.22 и $1.87. При рекламирането на финансови апликации, експертите на Liftoff препоръчват използваният криейтив да е опростен, за да може потребителят да разбере с един поглед предназначението на апликацията, предимствата които предоставя и да я възприеме като лесна за употреба.

Native рекламите работят най-добре за апликации от индустрията на развлеченията (entertainment). Native рекламата е най-добрият вариант, когато става въпрос за CPI на развлекателни приложения както средно, така и по отделно в Andorid и iOS. Банерите и и видеоформатите имат еднаква CPI от $10.03 в iOS, но банерите имат значително по-нискo CPI ($2.04) в Android.

За апликации за запознанства и социални медии native рекламите предлагат най-доброто CPI от $0.44. Банер рекламата е малко по-скъпа, но все пак предлага много добро CPI от $0.66, докато с най-високо CPI в тази вертикала са playable рекламните формати. Цената за инсталиране в Andorid е до десет пъти по-ниска от тази в iOS. Макар и с много добро CPI за апликации за запознанства и социални медии, native рекламните формати имат най-ниското D7 ROAS от 22%, докато при видео форматите D7 ROAS е 40%.

По-дългото видео работи по-добре.
Това е една от новите тенденции в mobile маркетинга, идентифицирана в доклада.
Обхватът на вниманието ни може да е кратък, но по-дългите мобилни видеореклами се оказват по-ефективни при привличането на вниманието на потребителите. Средно марките отбелязват до 50% по-високи конверсии с използването на по-дълги видеоклипове. В резултат на това мениджърите за придобиване на мобилни потребители добавят по-дълги видеоклипове (между 31 и 60 секунди) към своя рекламен творчески арсенал. Констатациите подчертават способността на по-дългите видеореклами да разказват по-пълни истории и да демонстрират какво може да направи приложението, което се оказва привлекателно за аудиторията.

Сред останалите тенденции в мобилния маркетинг Liftoff са идентифицирали използването на playable формати извън вертикалата на игрите и възприемането им от финансови апликации, апликации за електронна търговия и дейтинг.

Друга тенденция в мобилния маркетинг е използването на UGC (генерирано от потребителите съдържание) в programmatic in app рекламни кампании. UGC съдържанието привлича потребителите в различните вертикали на мобилните апликации, защото се възприема от тях като автентично.

Пълния текст на доклада на Liftoff Mobile Creative Ad Index може да намерите тук.