Каква е разликата между ОТТ, CTV и стрийминг?

Анализ на Nielsen обяснява разликите между видовете онлайн видео съдържание и ползите от всяко от тях.

от Redlink
Каква е разликата между ОТТ, CTV и стрийминг? Снимка: Alehandra13/pixabay

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Бизнесът е пълен с абревиатури и медийният не е изключение. С появяването на нови формати и нови медии комбинациите от букви стават толкова много, че понякога и за професионалистите е трудно да ги проследят. Nielsen анализира разликите между ОТТ, CTV и стрийминг с фокус върху това как рекламата работи във всеки от тези формати.

Стрийминг — това е най-общия термин, който описва достигането на аудио и видео съдържание до устройството на потребителя през интернет. Може да се „стриймва“ съдържание на всяко устройство.
Over-the-top (OTT) — Метод за стрийминг на съдържание чрез интернет през всяко устройство. OTT стриймингът изисква силна интернет връзка и устройство, което поддържа приложения или браузъри. OTT преди се е отнасяло само за видео съдържание, но сега терминът е разширен, за да включва всички интернет предложения.
Например гледането на повторение на Приятели на телевизор по кабел не е OTT. Но ако се превключи към Apple TV или приложението HBO Max и отново сериалът е Приятели, то тогава е OTT. Разликата е свързана с начина, по който се осъществява достъпът до съдържанието, а не какво е съдържанието.
Свързана телевизия (CTV) — Метод за стрийминг на съдържание от интернет на телевизионен екран. Стандартният телевизор може да се превърне в свързан телевизор чрез устройство за стрийминг като Roku или Amazon Fire TV stick или чрез конзола за игри, като PlayStation или Xbox. Може да се предлага и с вградена интернет връзка, в който случай се нарича смарт телевизор.


Разликата между OTT и CTV е особено объркваща, така че трябва да се подчертае, че CTV се отнася до самото телевизионно устройство.
Това е само началото. Всъщност OTT и CTV са само върха на айсберга, като към всяка абревиатура има няколко подкатегории.

Абонамент за видео при поискване (SVOD) — Зрителите плащат месечна или годишна такса за достъп до съдържание, което обикновено е без реклами. SVOD услугите включват Netflix, Disney+ и HBO Max.
Рекламно базирано видео по заявка (AVOD) — Публиката има достъп до AVOD съдържание безплатно (или на намалена цена) в замяна на гледане на реклами. Много SVOD услуги вече предлагат AVOD ниво. AVOD услугите включват план на редуцирана цена от Netflix , както и планове като Tubi, VEVO и PlutoTV.
Транзакционно видео при поискване (TVOD) — Зрителите имат достъп до TVOD съдържание на база заплащане за гледане. Тези услуги включват платформи като Google Play, iTunes и Vimeo.
Тук се добавят и услуги, свързани с линейната телевизия – това е познатият на всички начин за излъчване на видео съдържание, подредено по предварително обявена програмна схема. На фона на безброй стрийминг платформи и безкраен избор, за зрителите в някои случаи става по-лесно изборът да е направен вместо тях.
Безплатна стрийминг телевизия (FAST) — приложение, услуга или канал, които предават програми по график — подобно на линейната телевизия — през свързано с интернет устройство. Услугите FAST включват например The Roku Channel, Tubi и Amazon Freevee.
Разпространители на виртуално многоканално видео съдържание (vMVPD) — доставчици на услуги, които обединяват и доставят множество телевизионни и стрийминг канали на абонати по интернет. Услугите на vMVPD включват YouTube TV, Sling TV, Hulu + Live TV.


Предимства на рекламата в стрийминг
Прецизност: Стрийминг доставчиците разполагат с подробни потребителски данни, постоянно налични на таблети, мобилни и настолни устройства, което позволява по-прецизно насочване и по-добра ефективност.
Разходи: По-малките екрани и по-ниската ангажираност означават, че OTT рекламните спотове обикновено са по-евтини от други реклами в телевизия, включително CTV.
Интерактивност: С потребителски действия само с едно щракване или плъзгане, зрителите могат да бъдат насочени направо към уебсайта или приложението на дадена марка, създавайки потребителски пътувания с една стъпка в платформи, които поддържат тази функционалност.


CTV рекламни предимства
Ангажираност: За разлика от други OTT устройства, повечето реклами по CTV не могат да се пропускат и рекламните сегменти обикновено са по-къси от тези на линейната телевизия и е по-малко вероятно да изгонят някого от стаята.
Устойчивост: Проследяването на отделни потребители е трудно, така че се разчита на обобщени данни за домакинствата, но това ще помогне на CTV да процъфтява в свят без бисквитки.
Съвместно гледане: Телевизионните екрани обикновено са много по-големи от другите OTT устройства. По-големите екрани, особено в общите пространства в дома, създават рекламна среда, много по-благоприятна за гледане в групи да, а не само от отделни хора.
Рекламни препятствия и за двете
Прозрачност: Независимо дали купуват директно от доставчиците на стрийминг, програмно или чрез дистрибутори, рекламодателите често не могат да изберат или не знаят какво съдържание ще обгражда техните реклами.
Фрагментация: Въпреки че закупуването на ниво платформа или програма предлага повече контрол, то мултиплицира количеството данни и методологиите за измерване. Без набор от общи показатели, маркетолозите трудно могат да екстраполират цялостно представяне
Измами: Стрийминг екосистемата все още няма последователни стандарти за измерване, идентификатори на потребители или устройства, което я прави податлива на измамна дейност.
Както CTV, така и по-широките OTT канали имат ясни силни страни и работят най-добре, когато работят заедно.