Какво е UGC и защо е такъв хит?

Двете най-популярни социални платформи все повече се отдалечават от традиционното инфлуенсър съдържание, което кара марките да предпочитат UGC.

Текст: Елена Миланова от Redlink
Какво е UGC и защо е такъв хит?

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Вероятно поне няколко пъти сте чували за UGC съдържание (User Generated Content - генерирано от потребители съдържание) напоследък. Особено ако сте в TikTok, сте забелязали колко хора споделят колко пари правят от него. Главозамайващ е и броят потребители, които публикуват и уроци как да изградите успешно UGC портфолио.

По принцип UGC е оригинално съдържание, създадено от клиент на дадена марка, което се публикува в социална мрежа или други онлайн канали. Тъй като марките постоянно внимават кои потребители генерират съдържание, свързано с тях, има и няколко често срещани типа UGC:

Видео съдържение – създателите са специализирани в заснемането на видеоклипове с ревюта за продукти. Тези клипове не са спонсорирани публикации или реклами, но са автентични отзиви от реални потребители.
Органично съдържание в социалните мрежи – тип съдържание, което се създава от доволни от конкретен продукт или съдържание потребител (от възторг от нов кухненски нож до похвали за обслужването на авиокомпания и т.н.). Обикновено марките споделят този тип UGC в техните социални медии.
Отзиви и препоръки – петзвездни рецензии в Yelp или Amazon също се квалифицират като UGC съдържание. Марките често търсят такива отзиви и ги ползват в платформите и уебсайтовете си.
Статии в блогове – дори блогъри могат да създават UGC като публикуват рецензии, наръчници и други видове съдържание.

Добре, но не могат ли марките, вместо да търсят клиенти с добри отзиви, да платят на някой да им направи такова съдържание, за да го публикуват в каналите си? Могат и тук идват така модерните UGC криейтъри.

Докато генерираното от потребителите съдържание традиционно е известно като съдържание, създадено органично от реални клиенти на марката, съдържанието, в което се специализират създателите на UGC, реално не е 100% органично. Тези създадели получават заплащане от марки, за да произвеждат съдържание, което е вдъхновено от автентичния вид и усещането за UGC. Ето пример от портфолиото на един такъв криейтър:

@theugcsociety UGC example straight from my portfolio! I notice that a lot of brands really love simple videos like this that just show the product in action I label this as a product demo on my portfolio #ugccreator #ugcexample #ugctips #ugccommunity #ugccreators #ugcportfolio ♬ Casio - Jungle

Създателят на UGC е създател на съдържание, който е специализиран в създаването на подобно на UGC съдържание за марки, независимо дали това са статични изображения или видеоклипове. Повечето от създателите на UGC, които сте виждали като тренд в TikTok, го правят за пари. Те правят съдържание за марки, което изглежда подобно на нещо, което ще видите на страницата на инфлуенсъра в социалните медии, но с една голяма разлика: мястото, където живее това съдържание.

Когато марките работят с влиятелни лица, те плащат за достъп до аудиторията/общността на тези влиятелни лица. Това е така, защото когато инфлуенсърът препоръчва продукт, неговата общност е по-вероятно да го купи. Създателите на UGC обикновено не публикуват съдържанието, което им е платено, в собствени платформи. Те могат да имат собствени последователи (или изобщо да нямат) и дори да са инфлуенсъри. Но, когато една марка плаща за UGC, тя иска съдържание, което може да публикува в своите канали. Те търсят автентичното усещане, а не обхвата на каналите на създателя.

Защо UGC е в тенденция?
Както всяка тенденция в TikTok и Instagram и тази на UGC не е съвсем ясно защо е тенденция. Много криейтъри рекламират UGC като чудесен начин да спечелиш бързо пари, така че вероятно и това има значение. Има обаче и по-вероятни предположения.

Рейчъл Картен, консултант по социални медии и автор за бюлетина Link in Bio, споделя теорията си: „TikTok и Instagram дават приоритет на повече базирани на личността lo-fi видеоклипове, така че марките сега се борят да получат повече „истинско“ съдържание за своите социални емисии.”

Естествено, че причината е свързана с алгоритмите. Двете най-популярни социални платформи все повече се отдалечават от традиционното инфлуенсър съдържание, което кара марките да предпочитат UGC. И тъй като много тик-токъри правят бързи пари, се завърта този кръг на търсене и предлагане, и алгоритмите издигат това съдържание нагоре в емисиите.

Но независимо, че изглежда лесно – не е. Да, от една страна създателите на UGC, за разлика от традиционните инфлуенсъри, нямат нужда от последователи, за да започнат да печалят пари. Тъй като съдържанието се публикува в каналите на марката, вместо в собствените, става дума повече за качеството на съдържанието, не толкова за размера на последователите. За да е успешен един създател на UGC, трябва да разбере, че независимо че продукцията е lo-fi (ниско качество), това не означава, че трябва да изглежда непрофесионално и това е препятствието, в което повечето създатели всъщност се спъват. Необходимо е да познават нишата - какъв тип USG съдържание насърчава марката, за която иска да работят, да познават силните си страни – видео, фотография, аудио, ефекти, копирайтинг и т.н. Освен това ще трябва да намерят първите няколко марки сами. Вече съществуват възможности чрез общи услуги за свободна практика като Upwork или специализирани платформи като Influee.

Два примера за брандове, които използват UGC:

Airbnb
Airbnb ползват съдържание, което пресича границата между автентичността и рекламата. Създателката на съдържанието наистина е била в Бали и е прекарала добре, но истинската цел на видеото е да го продаде на Airbnb като решение, за да монетизира пътуването си. Забележете, че видеото се намира единствено в TikTok канала на Airbnb и не се споменава името/профила на създателката.

@airbnb Replying to @seanthomsen2 it’s the Batak Legacy, A Jungle Hideaway, in bali also, ever heard of a lewak ?#bali #airbnb #airbnbpartner ♬ original sound - airbnb

Nivea
Видеото наподобява UGC и вероятно е поръчано от Nivea, за да насърчи последователите си да публикуват определен брандиран хаштаг. Ако хаштагът е успешен, марката вероятно може да достигне и да използва органично съдържание, създадено от реални клиенти.

View this post on Instagram

A post shared by NIVEA (@nivea)

Посмали, Манго или може ли UGC да е кариера?
Незавиимо, че много тик-токъри твърдят, че създавайки UGC са направили хиляди долари още през първия месец, това вероятно е по-скоро преувеличение. Ако предположим, че всички са честни, то виждаме само тик-токърите, които правят много пари. А колко други не са направили пари, но не рекламират липсата си на успех така щедро? И мислите ли, че TikTok алгоритмите биха избрали техните видеа, ако го правеха? Това се нарича пристрастие към оцеляването (обяснение на този социален феномен можете да прочетете тук), което означава, че има повече фокус върху хора, които са преминали определен процес на подбор.

Някои източници твърдят, че марките плащат поне 250 долара за 60-секунден клип. Но търсене в Upwork разкрива, че някои плащат само 5 долара. Така че е логично да предположим, че UGC кариерата не е толкова лесно нещо, колкото изглежда на пръв поглед. Това естествено не означава, че в този тип реклама няма пари за криейтъра – има, но доходите му ще варират във времето и отделните сделки. В момента търсенето на UGC съдържание е високо, но ако намалее, създателите бързо ще останат без приходи. А без изградена аудитория, на която да разчитат като инфлуенсърите и без внимателно изграден личен бранд, приключението като създатели на съдържание може бързо да приключи.