Вижте наградената с Design Grand Prix на Cannes Lions 22 кампания на FCB Lisboa за Penguin Books

„Португалската (ре)конституция“ използва символа на цензурата за да създаде нещо ново и красиво от символите на репресията в миналото

от Redlink

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Тази година в категорията Design Lions на фестивала Cannes Lions International Festival of Creativity участваха 1058 заявки и 38 от тях бяха отличени от журито с лъвове: 6 златни, 10 сребърни и 21 бронзови. Grand Prix наградата беше спечелена от кампанията "Португалска (Re) Конституция", за Penguin Books, създадена от FCB Лисабон. Това е и първата Grand Prix награда от Кан, която отива в Португалия.

Книгата „Португалската (ре)конституция“ е преформулиране на авторитарната португалската конституция от 1933 г., действала в страната до "Революцията на карамфилите" през 1974, която слага край на авторитарното управление на страната.

За да образоват по-младите поколения за миналото на страната и измеренията на свободата днес, FCB Lisbon и Penguin Books оборудват съвременни португалски поети и художници със сини моливи и копие от фашистката конституция.Тяхната задача? Създаването на красива ревизия на португалската конституция през очите на художници и поети за да се отпразнува годишнината от края на автократичния режим в страната, използвайки основния инструмент на цензурата през онези години: синия молив. Използвайки техниката на „затъмнената поезия“(blackout poetry), поети и илюстратори прокарват синия молив, като подчертават някои думи, празнуващи свободата на изразяването от репресивните текстове на конституцията на Estado Novo, действала в страната от 1933 до 1976г. и закриват останалото с богати илюстрации, създавайки нещо ново и красиво от символа на репресията в миналото.
Страница след страница думите са реконтекстуализирани сред изображения, вариращи от човешко сърце, прегърнато от две ръце, до предмети, които отразяват някогашния военен режим на Португалия, като бойни ботуши и оръжия. В крайна сметка творбите са събрани в книга – „вечен шедьовър, който празнува свободата на словото“, както се изразява кампанията. Книгата е издадена на 25 април 2022 г., в националния ден на националната свобода на Португалия - денят на "Революцията на карамфилите" и вече е част от постоянната колекция на Музея на Алюбе за съпротива и свобода в Лисабон.

View this post on Instagram

A post shared by Penguin Random House Portugal (@penguinlivros)

В създаването на тази творба участват редица португалски автори и художници, включително: Филипе Хом Фонсека, Жилсън Барето (Дела Мантра), Жизела Казимиро, DJ Хуба, Жоао Силвейра, Жоржет Дъмби, Жозе Анжош, Ли Алвес, Лила Тиаго, Луцерна до Моко, Луис Пердигао, Мария Джулия Пинейро, Марина Фераз, Мигел Антунес, Нилсън Мунис, Нуно Питейра, Паола Д'Агостино, Рита Капучо, Рита Таборда Дуарте, Серджио Коутиньо.

„Тази година Голямата награда за дизайн показва силата на една проста идея – свободата и използването на най-примитивната среда за нейното изпълнение – молив“, казва в изявление председателят на журито на Design Lions Лиза Смит. „Символиката на разваляне на фашистка конституция със стихотворения, използвайки думи, подбрани от историческия документ и илюстрации, покриващи останалите, е не само най-високата форма на занаят и изпълнение, но и изпращане на красиво послание за свобода на словото, което много деца в португалските училища ще учат за години напред.”