Дигитална самоличност и права

Въпросът за правата върху самоличността, поверителността и биометричните данни се разпростира и в дигиталното пространство.

от Redlink , Източник: Wunderman Thompson Intelligence
Дигитална самоличност и права

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

AI разширява границите на правата за самоличност, както е илюстрирано например в епизод от научнофантастичния антиутопичен сериал Black Mirror. В „Joan is Awful“ холивудска актриса открива, че нейното AI копие участва в стрийминг драма без нейно съгласие. С генеративни инструменти като Midjourney, които улесняват създаването на убедителни кадри, реалността започва да отразява измислицата.

Една от причините синдикатът на американските актьори SAG-AFTRA да се присъедини към сценаристите в тяхната стачка е и за справяне със заплахата от генеративния AI за тяхната работа. Основно безпокойство предизвикват слухове за планове на студиата да заменят фонови изпълнители (или статисти) с герои, генерирани от изкуствен интелект въз основа на техните сканирани образи. Именити актьори, които се присъединяват в подкрепа, също изразяват загриженост за потенциално нечестно използване на техните двойници с AI.

Комерсиализацията на образа и гласа се простира отвъд актьорите и до други изпълнители, създатели на съдържание и инфлуенсъри, така че проблемът засяга всички. По-рано тази година Том Греъм, главен изпълнителен директор на Metaphysic - компания, която създава разрешени „deepfakes“, подаде заявление за авторски права върху собственото си AI подобие коментирайки в прессъобщение, че „генеративният AI може да създава съдържание, което изглежда и се усеща автентично, а аватарите на хората могат да бъдат вмъквани в съдържание от трети страни без тяхно съгласие. Това не е правилно и никога не трябва да губим контрол върху нашата самоличност, поверителност или биометрични данни.“

Правата върху самоличността са тема на дискусия на фестивала Cannes Lions през юни. Рапърът и предприемач will.i.am казва на публиката, че „трябва да гарантираме, че подобието и същността на всеки един човек са негова собственост. Защото това е човешко право. Не можем да се предадем и да дадем достъп на нечии технологии.“ В разговор с главния изпълнителен директор на WPP Марк Рийд, Дженсен Хуанг от Nvidia се съгласява, че „вероятно трябва да имаме регламент, който казва, че никой човек не може да бъде фалшифициран без негово разрешение. Не можете да фалшифицирате пари, значи не трябва да можете да фалшифицирате хора.“

Тъй като правителствата по целия свят работят върху нови закони за AI, за брандовете е изключително важно да наблюдават променящите се регулации. Твърди се, че проекторегулациите на Китай относно изкуствения интелект включват ограничения върху съдържанието, което нарушава правата за копиране на хора, но като се има предвид темпото на технологичните промени, регулаторните рамки често се борят да поддържат това темпо.

На фона на продължаващия спор, някои изпълнители възприемат потенциала на AI. Няколко знаменитости вече си сътрудничат с фирми като Dimension Studios, Soul Machines и Metaphysic, за да комерсиализират виртуалните си персони: знаменитости като K-pop рапъра Марк Туан, модела Ева Херцигова и футболиста Неймар вече са одобрили AI 3D аватари на себе си за сътрудничество с марки.

Резултатът от преговорите в Холивуд ще създаде важен прецедент в начина, по който фирмите и марките използват генеративен AI във връзка с човешки копия, известни или не. Докато не бъде постигнато решение, брандовете трябва да продължат да дават приоритет на етичния подход, като гарантират, че информираното съгласие за всички лица – знаменитости или не – е в центъра на техния подход.

Гледайки напред, ще са необходими колективни усилия от индустрии, марки и отделни лица, за да се гарантира, че се постига правилния баланс между използването на вълнуващи технически постижения и защита на правата на индивидуалната идентичност.