75% от парите за харчене са в женски ръце

В следващите пет години 75% от парите, които се харчат за несъществени покупки, ще са в женски ръце.

от Redlink
75% от парите за харчене са в женски ръце

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Нов доклад на NielsenIQ показва, че жените контролират около 31,8 трилиона долара от световните разходи и тази сума ще продължи да нараства през следващите пет години. Очакванията са, че демографската група на жените ще контролира 75% от несъществените разходи. Но за да ги привлекат на своя страна и да спечелят своите долари, марките и търговците на дребно трябва да се адаптират, за да отговорят на женските нужди и ценности.

Марките и търговците трябва да следят данните за покупките и взаимодействията на жените онлайн, в магазините и социалните платформи, за да ги разберат по-добре и да ги ангажират, казват от компанията за изследване на потребителските навици. Равенството, устойчивостта и автентичността са трите основни ценности, движещи покупките на жените, като качеството, емоционалната връзка и социалната отговорност също ръководят вземането на решения.

Индустрията за здраве и красота е на стойност над 100 милиарда долара, като NIQ я отбелязва като особено приобщаваща и достъпна, същевременно е и пример за много от тези ценности и движещи сили. И все пак има видими пропуски на пазара дори в тази категория, особено в привличането на жени в менопауза. NIQ установява, че 85% от жените използват корекции в начина си на живот, а не специфични продукти, за да управляват симптомите на менопаузата. Проучването също така установява, че продуктите, които са полезни при менопауза, не се продават като такива и „непреките твърдения за симптоми на менопаузата са 160 пъти по-откриваеми от директните твърдения“. Идентифицирането на възможности като тази за подчертаване на атрибутите на продукта може да помогне на марките и търговците да стимулират растеж и „да имат значително въздействие върху... милиони жени“, се казва в доклада.

Възможности се крият и във въвеждането на нови CPG (пакетирани продукти) сегменти за достигане до жените. Продуктите за многократна употреба при менструация например са увеличили купувачите в сектора на женската лична хигиена с 29%, надминавайки темпа на растеж от 7% на общия пазар на продукти за менструация, се посочва в доклада на NIQ. В рамките на категорията, която достига 170 милиона долара, NIQ класифицира 75% от продуктите като такива с растящ интерес, което показва интереса на жените към продукти, които пряко отговарят на техните нужди и ценности.

Освен иновациите и маркетинга, също така е от съществено значение да се познават и признаят бариерите за навлизане в женския сегмент, особено разликите в цените, основани на пола – например „розовия данък“ и допълнителните разходи за продукти за женска хигиена, които жените трябва да поемат. Средната единична цена за тези продукти е $5,39, което е по-висока средна цена от $4,67 на дезодорант, което означава „повече от удвояване на размера на кошницата на жените в сравнение с мъжете за ежедневни неща от първа необходимост", според NIQ.

И една последна статистика, особено важна за компаниите: Според NIQ 91% от жените смятат, че марките не ги разбират, така че „даването на приоритет на предизвикателствата и възможностите на жените потребители“ може в крайна сметка да доведе до „огромен растеж“.