Типографските тенденции през 2024 година

Докладът на Monotype “Type Trends 2024” подчертава вдъхновения от AI сюрреализъм, носталгията по 90-те и Y2K и класическите серифни шрифтове като ключови влияния в света на типографията през годината

от Redlink
Типографските тенденции през 2024 година

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Monotype, световният лидер в областта на шрифтовете и технологиите, публикува дългоочаквания си четвърти годишен доклад за тенденциите в шрифтовете Type Trends Report 2024. Докладът, куриран от дизайнера на Monotype Джордан Бел и творческия директор шрифтове Деймиън Коло, разкрива как дизайнерите се борят с тревогите на настоящето, докато копнеят за миналото чрез типография. Monotype идентифицират десет тенденции в дизайна на шрифтове и бранд дизайна, които ще оформят по-широкия културен дух на времето от 2024 г. - включително вдъхновения от AI сюрреализъм, носталгията по 90-те и Y2K и други. Тенденциите подчертават преминаването от минималистичните, безсерифни шрифтове към серифни шрифтове, които предизвикват усещане за стабилност и познатост сред бързите промени в днешния свят.

В допълнение към идентифицираните тенденции, докладът разкрива трайното творческо вдъхновение, което дизайнерите на шрифтове и марки намират в носталгията по музикалните субкултури – нишка, която преминава през тазгодишните тенденции и се изследва чрез иновативната посока на творческото оформление на самия доклад.
Десетте тенденции са преосмислени от Monotype като износени обложки на винилови грамофонни плочи, свързващи всяка тенденция с конкретен музикален жанр – от джаз до реге, хип-хоп от 90-те до пънк и рейв музика във Великобритания.

Въображаемата винилова обложка е създадена с помощта на Midjourney AI - творчески процес, който сам по себе си отразява напрежението между носталгията по стария аналогов свят и потапянето ни в нова цифрова ера, напоена с AI. Ибрахим Гариб, дизайнер в Monotype, който е и арт директор на доклада, казва: "Създавайки този доклад, искахме да хвърлим светлина върху мощното влияние на музиката върху шрифта – и в същото време да отразим начина, по който дизайнерите и марките използват AI, за да отключат изненадващи нови начини да бъдат креативни. Резултатът е въображаем, но дълбоко носталгичен визуален пейзаж на сънищата, където съвременните тенденции в дизайна са свързани с културните преживявания от миналото, като същевременно се преоформят от тревогите, надеждите и творческите инструменти на 2024 г."

Докладът на Monotype се позовава на примери за творческа работа на над шестдесет агенции, дизайнери и създатели на шрифтове от цял свят, разкривайки десет нововъзникващи тенденции, които очертават съвременния бързо развиващ се свят, в който технологиите и носталгията съществуват съвместно. Това предполага нова ера на противоречива креативност, в която дизайнерите черпят от миналото, докато прегръщат бъдещето.

Сред 10-те типографски тенденции на 2024г. докладът Monotype Trends Report 2024 очертава:

EVERYTHINGALLOFTHETIME(ВСИЧКО ПРЕЗ ЦЯЛОТО ВРЕМЕ)

Може би в отговор на донякъде хаотичния прилив на изкуството, генерирано от AI, Everythingallofthetime вижда дизайнерите да се изправят пред предизвикателството да използват едновременно всички шрифтове, текстури и технологии, които може "разумно да се поберат в дизайна“.Името на тази тенденция е вдъхновено от мелодията на комика и музикант Бо Бърнам "Добре дошли в интернет". Тази тенденция се отличава със своите максималистични модели и сюрреалистични теми - от произволно генерирани алтернативни глифове до шрифтове за промяна на формата. Примерите, цитирани в доклада, включват работата на партньора от Pentagram-Еди Опара за новата компания за канабис,Ben's Best Bin, и опаковката на на лимитираната серия "съвместно създадена с AI" Coca-Cola Y3000.

WHATEVER (Каквото и да е)

От Барби през "Сaлтбърн" до "Mean Girls 2", носталгията официално се завръща с Whatever - тенденция, която обхваща широк спектър от стилове от нихилистичен гръндж до цветна игра с пиксели. Напомняйки на рейв флаери от 90-те години, с големи смели шрифтове, цифрови градиенти и падащи сенки, това възраждане на ретро шрифтовете се възползва от по-широка вълна на Y2Knostalgia, която в момента се влива в музиката, модата, филмите и дизайна. Тенденцията е свързана с продължаващото възраждане на носталгията по 90-те, когато поколението Z и милениалите навършват пълнолетие.

View this post on Instagram

A post shared by Logo, branding & Design Inspiration (@logos.ai)

Цифрови градиенти, голям, смел шрифт и падащи сенки - примерите включват многото колаби на Барби, които се появиха около миналогодишния филм, ребрандирането на Nickelodeon от дизайнерското студио Roger's и новото лого на Jell-O.

DE-FORM

De-form е тенденция, която бележи смело отклонение от "чистата естетика". Шрифтовете в тази тенденция са изкривени, често подредени толкова плътно, че всяка буква се конкурира за пространство и внимание, предизвиквайки дизайнерски конвенции като четливост. Monotype предполагат, че тази тенденция се появява като отговор на безопасното "приземяване" и чистата, технологично ориентирана естетика или дори като отговор на социалния и политически климат. В това, което може да се разглежда като отражение на глобалните културни и обществени проблеми, от устойчивостта и изменението на климата до реформата на социалната справедливост, дизайнерите предизвикват естетическо неподчинение с De-form.

Примерите включват идентичността на Studio Kiln за Кеймбриджката конвенция на Кралското телевизионно общество и идентичността за шведския регион Даларна, създадена от стокхолмската дизайнерска агенция Soderhavet и Placebrander.

QUIRK

Тенденцията "Quirk" се определя от шрифтове, който изненадват със смел детайл: нещо малко, но неочаквано, което намигва на зрителя и се откроява, докато остават все още здраво вкоренени в познатите форми на твърди, стабилни, без серифни шрифтове. Тази нововъзникваща тенденция намира баланс между желанието на бранда да бъде различен и комфорта на клиента.

Примерите включват създадената от W&Cie идентичност нa Олимпийските игри в Париж през 2024,вдъхновена от 20-те години на миналия век, възприемайки наследството на парижките олимпиади и създадения от дизайнерите на шрифтове Julie Soudanne и Elliott Amblard персонализиран шрифт и новото лого на Wolff Olins, където "W" в изписването на марката върши почти цялата работа, контрастирайки с чистия, подреден и професионално изглеждащ sans-serif.

Завръщането на серифа

След няколко десетилетия на преминаване на марките към минималистични sans-serifs, сега Monotype виждат завръщането на Serif. На фона на все по-сложната обстановка и хиперскоростната промяна, марките се връщат към удобствата на класическата традиция с шрифтове, които отдават почит на наследството си, като същевременно гледат към бъдещето. Предполага се, че това може да се дължи на комфорта, който традицията може да осигури сред по-сложната обстановка: създаване на "сдържан и сериозен тон, но също така и на безгрижна и позната прегръдка".

View this post on Instagram

A post shared by Logo Motivations (@logomotivations)

Един от примерите, които Monotype дават за тази тенденция е миналогодишното ребрандиране на Minute Maid. Друг пример е ребрандирането на Musée d’Orsay от агенцията за креативен дизайн Zoo, която проектира персонализиран шрифт - Orsay Elzevir, който трябваше да се свърже със съвременната аудитория, като същевременно остава основан на богатата история на музея и периода на който е посветен.

Orsay Elzevir поставя акцент върху четливостта и яснотата, като същевременно улавя същността на традицията през съвременен обектив, предлагайки модерна интерпретация на естетиката на Belle Époque.

Сред другите тенденции в тиографията в доклада на Monotype Trends Report 2024 Profeshional, 100% Natural, Counter Attack,Flux и Systm. Пълният доклад може да намерите тук.

Деймиън Коло, директор на творческия тип в Monotype, коментира: "Шрифтът е едновременно отражение и катализатор на културните разговори, които оформят ежедневието ни. В този четвърти годишен доклад Type Trends искахме да проучим какъв шрифт ни говори за културата и света през 2024 г. На фона на главоломни скоростни иновации и социални промени, открихме привидно противоположни концепции, комбинирани от дизайнери, повлияни както от бъдещите възможности, така и от носталгията по миналото, може би предвещавайки нова, по-противоречива ера на творчество. "