Coca Cola пуска нова напитка, създадена с изкуствен интелект

Coca Cola Y300 е най-новият вкус от платформата лимитирани серии Creations на компанията.

от Redlink

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Coca-Cola стартира платформата за лимитирани серии нови вкусове Creations през 2022 г., за да подчертае емблематичната марка, като същевременно привлече по-младите потребители към нея. За Coca-Cola е важно да поддържа клиентите - особено по-младите от тях - ангажирани с нейният продукт, който е на повече от век. През последните години потребителите, които се грижат за здравето си, все повече избягват сладките и газираните напитки, което прави по-труден ръста на продажбите на утвърдените марки безалкохолни. Coca‑Cola Creations предоставя на емблематичната марка Coca‑Cola нови подходи, подхранвани от сътрудничество, креативност и връзки. Всяка нова лимитирана серия вдъхва живот на философията „Истинска магия“ на марката, допълнена от дизайни и преживявания – вдъхновен от музика, игри, спорт и други потребителски страсти.

Подобно на предишните лимитирани серии напитки, пуснати под платформата Creations, и най-новата напитка, наречена Y3000, не залага на определен вкусов профил, като кола, череша или ванилия, а по-скоро е базирна на настроение или преживяване. Както всички напитки на Creations, Coca-Cola Y3000 има вкус най-вече на кока-кола, с малка добавка на нещо друго. Именно за да създаде тази допълнителна нотка вкус, определян от компанията като "вкусът на бъдещето", както и дизайна на опаковката, Coca-Cola се обръща към AI. Компанията разчита на добрите стари човешки прозрения за това как хората си представят бъдещето чрез емоции, стремежи, цветове и вкусове, наред с други фактори. След това използва потребителските гледни точки от цял свят и ги комбинира с прозрения, събрани от изкуствен интелект (AI), за да създаде Y3000.

"Вдъхновени от безвремието на Coca-Cola, искаме да отпразнуваме идеята на всички за това как може да изглежда бъдещето", казва Оана Влад, старши директор глобална стратегия в Coca-Cola. "С помощта на технология, задвижвана от изкуствен интелект, Coca-Cola Y3000 Zero Sugar си представя какъв вкус може да има Coca-Cola от бъдещето и въвежда иновативни преживявания за изследване на това бъдеще."

View this post on Instagram

A post shared by SnackGator (@snackgator)

За опаковката на продукта – която изглежда намеква за естетиката на Y2K с фънки мехурчета, розово и синьо оцветяване и пикселизирано лого – Coca-Cola използва изображения, генерирани от AI. Дизайнът показва течност в преобразуващо се, развиващо се състояние, комуникирано чрез промени във формата и цвета, които подчертават положителното бъдеще.На алуминиевата кутия на видно място е отбелязано, че Y300 е „създадена съвместно с AI“.

Както при другите вкусове от платформата Creations на Coca-Cola, Y3000 съчетава онлайн преживявания със събития или стоки от реалния живот. Клиентите могат да сканират QR код от опаковка на Y3000, за да достигнат до сайта Creations, където могат да си поиграят с това как може да изглежда бъдещето след 977 години. Премиерата на напитката включва и лимитирана капсулна колекция, разработена с луксозната улична марка Ambush, която е налична на уебсайта на марката тази есен.

Y3000 ще се предлага както в Zero Sugar (без захар) версия така и във версия с пълно съдържание на захар на избрани пазари по целия свят, като и двете опции се продават в Съединените щати.

Компаниите по света включват изкуствения интелект във все повече части от бизнеса си и футуристичната технология все повече се превръща в инструмент за подпомагане на разработването на нови продукти. AI не само помага на компаниите да ускорят разработването на продукти или да планират бъдещето, но и увеличава шансовете новите разработки да резонира с все по-непостоянните потребители. По-рано през годината Becks пусна първата в света бира и пълна маркетингова кампания, изцяло създадена с изкуствен интелект. Марката, наречена Beck's Autonomous, е избрана от AI като любима сред милионите различни генерирани вкусови комбинации.

За Coca-Cola Creations използването на AI е естествена стъпка, която позиционира напитката по начин, който би могъл да предизвика интереса на по-младите потребители, които ще искат да я опитат, преди потенциално да увеличат консумацията си на други продукти на Coca-Cola. Досега под платформата Creations Coca-Cola е пуснала седем нови вкуса. Последният лансиран преди Y3000 беше Coca-Cola Ultimate - насочена към геймърите и направена в партньорство с Riot Games, издател на мултиплейър онлайн играта League of Legends. Преди Ultimate Coca-Cola Creations представи Coca‑Cola Move, както и Starlight - вкус вдъхновен от космоса; Dreamworld, за който компанията каза, че има вкус на сънища; и Byte, за който се предполага, че има вкус на пиксели, както и Coca‑Cola Soul Blas. Coca-Cola също така си партнира с музикантите Rosalía и Marshmello за ограничено издание на серии вкусове. С изключение на напитката Marshmello (с вкус не на маршмелоу, а на ягода и диня), Coca-Cola не е представяла какъв би трябвало да е вкусът на тези продукти.