Наследствена гастрономия

Държавите активно запазват традиционната си кухня в ситуация на непрекъснато разнообразяващ се кулинарен пейзаж.

от Redlink , Източник: Wunderman Thompson Intelligence
Наследствена гастрономия

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

В момента Италия е в процес на забрана на лабораторно отгледано месо и други синтетични храни в опит да „защити наследството на нашата нация“. Ако бъде одобрен законопроектът, подкрепен през март 2023 г., ще доведе до глоби в размер до 60 000 евро за производството, внос и износ на лабораторно отгледана храна. Този ход отразява предишни правни действия, предприети в страната. Миналата година Италия забрани ресторант на McDonald's да бъде разположен до древните римски бани на Каракала, а през 2017 г. Венеция въведе нови мерки, които предотвратяват разпространението на ресторанти за бързо хранене на територията на града. Италианското правителство се надява да засили допълнително популярността на своето хранително наследство, като го включи като нематериално културно наследство на ЮНЕСКО, което ЮНЕСКО ще потвърди или отхвърли до декември 2025 г.

През ноември 2022 г. ЮНЕСКО обяви багетата, известна със своите четири съставки и специфична техника, за защитена храна чрез добавяне към списъка на нематериалното културно наследство.

Съобщението е прието с гордост от французите, като френският президент Еманюел Макрон описва багетата в туит като „френски начин на живот“ и „250 грама магия и съвършенство в нашето ежедневие“. Багетата се присъединява към други храни, номинирани за нематериално културно наследство в списъка на ЮНЕСКО, включително украинския борш, кимчи от Корейската народнодемократична република и супата джуму от Хаити. Засега в списъка няма нито едно българско ястие или продукт.

Миналата година в Съфолк в Обединеното кралство отваря врати първият Mузей на храната, който има за цел да образова гостите относно детайлите в приготвянето на храна и храненето като нематеиално наследство и да вдъхне живот на кулинарните изживявания.

Музеят отбелязва в прессъобщението си: „има обиколки на пивоварни и шоколадови фабрики, но няма музей, посветен на историята на нещо, от което всички ние се нуждаем всеки ден и което е занимавало обществото откакто съществуват хората.“

По време на конференцията Terra Madre в Торино, Италия, представителите на Саудитска Арабия насочват вниманието към тринадесет наследствени храни, които са в упадък, включително фурмите Al-Maghami и оризът Hassawi.

Социалните медии глобализират местната кухня, позволявайки на рецептите да надхвърлят родното си място и да се превърнат в глобална храна, която се консумира от заинтересовани кулинари по целия свят. В резултат на това страните преразглеждат правилата за експериментално производство на храна, полуфабрикатите и лабораторно отглежданите меса, за да запазят традиционното хранително наследство и вкуса, който определя спецификите на всяка национална кухня.