Мляко от робот

Френските фермери скоро ще могат да предлагат мляко и млечни продукти произведени от напълно роботизирани инсталации.

от Redlink
Мляко от робот

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Директната продажба на продукти като кисело мляко и сирене предлага на млекопроизводителите много по-висок марж на печалба от това просто да продават мляко на едро. Но повечето ферми нямат умения, работна ръка, оборудване или пространство за производство. Fairme, френска стартираща компания, базирана в Гренобъл, използва AI и роботика, за да предостави решение на този проблем.

Компанията предвижда да постави самостоятелни ателиета в имотите на участващите ферми. Млякото се изпомпва направо от техните съществуващи инсталации в нещо, което изглежда като обикновена дървена барака, но всъщност е високотехнологично производствено съоръжение. Напълно автоматизирана, системата приема онлайн и през апликация поръчки от клиенти и произвежда и пакетира кисело мляко, меко сирене и сладолед при поискване, както и пакетира мляко. Fairme управлява целия процес, от производството до доставката, без инвестиции или труд от страна на фермерите. Стартъпът плаща на фермите висока цена за млякото и след това получава своята част от продажбите към потребителите.

Fairme получава финансиране чрез „Франция 2030“, програма на стойност 54 милиарда евро, разработена за справяне с екологичните и социални предизвикателства. Една от шестте точки във фокуса на програмата насърчава „трета земеделска революция с хранителни вериги, които зачитат биоразнообразието и интелигентно агрооборудване“. Понастоящем във фаза на тестване, десет роботизирани ателиета за производство на Fairme са планирани за тази година, а още 100 ще последват през 2024 г.