2022 – годината на повишеното внимание

В коментар за WARC Аш Стедман анализира три посоки, в които ще се развива „икономиката на вниманието“ през настоящата година.

от Redlink
2022 – годината на повишеното внимание

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Проучване на Dentsu показва, че само една една трета от рекламите успяват да задържат вниманието на потребителите. Вниманието все повече става най-дефицитната стока в рекламата и 2022-ра е провъзгласена за годината, в която вниманието на потребителите ще заеме централно място в стратегическите планове на рекламодателите.

Марките все повече се оказват в положението на състезатели за "трохи от вниманието" – според същото проучване на Dentsu рекламите могат да са ефективни, дори ако са видени само с периферното зрение – и рекламодателите са принудени да се съгласят с това. Време е вниманието да бъде не просто нещо, което се измерва като част от кампаниите, а да стане централната ос, около която се изгражда стратегията на брандовете.

Отговор на въпроса „Защо?“

Основният въпрос, който потребителите си задават все по-често, не е „как“ или „къде“ да купят дадена стока, а „защо“ да я купят, особено ако става въпрос за по-скъпи продукти. Ето защо отговорът на въпроса защо трябва да изберат именно вашия продукт или услуга сред толкова много други, трябва да е основен в комуникацията.

Този отговор не може да се даде за няколко секунди. Въпросът „защо“ трябва да стане част от задължителната схема на потребителското преживяване и марките да обърнат фокуса си от забавление към информиране. Това е особено валидно за по-младите потребители, при които въпросът за ценностите на марката често е по-важен от цената или удобството.

Проблемът с вниманието се корени и в системата за измерване на кампаниите. Обхватът (рийч) на рекламата се поставя на челно място, но без оглед на качеството и дори ако видеото онлайн не може да се прескочи, то това не е гаранция, че се гледа с внимание.

Стратегия за осигуряване на внимание

Онлайн екосистемата е претоварена със съобщения. Прочитането на най-обикновена статия онлайн е съпроводено с появяването на най-различни рекламни формати пред, около и в текста. Борбата е да се спре скролването и да се задържи интереса на потребителя малко по-дълго.

Разчистването на визуалното поле на потребителите от реклами е невъзможно, защото повечето медии все пак се издържат от реклами и са направени с цел да могат да дистрибутират максимално разнообразно рекламно съдържание. Дори платформите с абонамент имат своите начини да предлагат рекламни послания на вниманието на зрителите.

Ето защо решението е да се произведе съдържание, модерирано от бранда и предназначено за различните платформи, с най-подходящото съдържание и дължина, и след това индустрията да намери начин да измери колко внимание привлича това съдържание. Досегашните методи са свързани с измерване на времето, прекарано от потребителите и тяхното зрително поле, което се засича през камерите им, но по обясними причини има доста проблеми в получаването на разрешение от достатъчно много хора, които да бъдат проследени по този начин.

Следващото парче от пъзела

Сигурното заключение от проблемите с вниманието е, че марките трябва да произведат толкова качествено и ценно за потребителите съдържание, че те да искат да прекарат повече време с него. Става въпрос за наистина продължителни периоди от време – гледането на сериали накуп доказва, че когато са заинтригувани, хората са склонни да отделят много време. За да са сигурни, че зрителят ще седне спокойно и ще гледа с удоволствие, марките трябва да произведат съдържание, което никой да не иска да пропусне – може би именно през 2022 година ще се появи Netflix на маркетинга.