Super Bowl 2021: Новото тяло на Alexa

Интелигентният гласов асистент оживява в рекламата на Amazon с помощта на „най-сексапилния жив мъж“ - Майкъл Б. Джордан

от Redlink

Много марки използват известни личности в рекламите си за Super Bowl, като и тази година това не е изключение. Amazon също традиционно използва големи звезди за рекламите си, излъчвани по време на най-гледаното телевизионно събитие в САЩ . През 2019 рекламата на Alexa за „Голямата игра“ включваше Харисън Форд и Форест Уитакър, а миналата година Amazon показа предимствата на Alexa през връщане назад във времето с участието на Елън Дедженерис и Порша де Роси.Тази година обаче, Amazon успяха да създадат за 55-ия Super Bowl реклама с перфектната комбинация от голяма марка, голяма знаменитост и перфектно изпълнение.

С новата си реклама, озаглавена „Тялото на Alexa“, популяризираща Echo (интелигентен високоговорител с активирана Alexа), Amazon отново експериментират с антропоморфизма на Alexa.

Но тази година възприемат малко по-различен подход. В Super Bowl рекламата им през 2018 г., гласът на Alexa беше заменен от този на известни личности като Гордън Рамзи, Карди Би и Ребел Уилсън. Тази година виртуалният асистент Alexa за първи път придобива плът и кръв с помощта на Майкъл Б. Джордан. Това е и дебютът на Super Bowl на обявения от списание People за „най-секси жив мъж за 2020“ актьор, продуцент и режисьор Майкъл Б. Джордан.

В рекламата, която уж рекламира новата сферична форма на гласовия асистент, служителка на Amazon си представя, че новата Alexa има не само гласа, но и тялото на актьора Майкъл Б. Джордан, който сваля ризата си, за да приглуши светлините и да ѝ чете аудио книга във ваната, всичко за огорчение на нещастния ѝ съпруг. Джордан е перфектната персонификация на идеалния мъж, докато съпругата и съпругът весело се ориентират в новата технология. Това е единствената реклама, която се заиграва с леки сексуални намеци по време на 55-тия Super Bowl тази година.

Режисьор на клипа е Уейн Маклами от продуцентската компания Hungry Man, рекламата е създадена от агенцията Lucky Generals и вътрешен екип на Amazon - същият екип, който създава рекламата за Super Bowl и през 2018 г.

Цялостната тема на тазгодишния спот, както и участието на Джордан, може да е знак, че Amazon се надява да се насочи повече към жените.

Според проучване на Voicebot.ai за 2020 г., Amazon притежава по-голямата част от американския пазарен дял на интелигентни високоговорители - около 53%, въпреки че Google и Sonos непрекъснато наваксват през последните години. Но данните за 2018 г. показват, че повечето потребители на интелигентни високоговорители са мъже: данните на Voicebot.ai установяват, че 57,8% от мъжете имат достъп до интелигентни високоговорители, в сравнение с едва 42,2% от жените.

Участието на Джордан в рекламата преобръща традиционната представа за интелигентен асистент. Умните асистенти имат женски гласове и звучащи като женски имена, което (твърдят критиците) подчертава традиционните полови стереотипи за подчинената роля на жените. И въпреки че мъжките гласове отдавна са опция на интелигентните устройства, настройката им по подразбиране е с женски глас. Но освен сексистки мотиви за използването на женски глас в „подчинената“ роля на асистент, има и технически причини: инженерният мениджър на Google Брант Уорд каза пред Fast Company през 2019 г., че системите за преобразуване на текст в реч са били обучавани в миналото предимно върху женски гласове, което означава, че интелигентните гласови асистенти работят по-добре с женски гласове.

Различни изследвания сочат, че женските гласове са по-разбираеми от мъжките, въпреки че Fast Company го описва като "парадигма", която е заложена в технологичната индустрия от десетилетия.