Големите технологични компании с двуцифрен ръст през 2023

През 2023 година големите технологични компании възстановяват нивата си на приходи, отбелязвайки двуцифрени ръстове на фона на надпревара за интегриране на AI.

от Redlink
Големите технологични компании с двуцифрен ръст през 2023

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Големите технологични компании отбелязват двуцифрен годишен ръст на приходите от реклами, особено видим през последното тримесечие на 2023 г. Резултатите от приходите на компаниите са за отбелязване след година на възстановяване и надпревара за интегриране на AI.

Приходите от търсене и други реклами на Google отбелязват ръст от 13% на годишна база, водени от сектора на търговията на дребно. Alphabet отбелязва по-специално, че тенденцията за инвестиции в реклами в Азиатско-тихоокеанския регион е започнала през второто тримесечие на 2023 г. и „продължава до края на годината“.

YouTube е с ръст от 16% на годишна база и се възстановява силно, събрайки 9,2 милиарда долара приходи от реклами през Q4. Предлаганият от платформата абонаментен план без реклами е пет пъти по-голям като размер от обема си през 2019 г. (15 милиарда долара през 2023 г.). Посочвайки създателите на съдържание и спорта на живо като основни двигатели на растежа и като свой фокус, YouTube отчита положителни резултати от увеличени регистрации и до 70 милиарда ежедневни гледания на Shorts.

През 2023 г. YouTube – въпреки конкуренцията със социалните платформи – се развива отлично в полето на рекламно финансирано видео съдържание, включително пускане на възможности за реклами на живо в спортни състезания, CTV формати и изживяване, създадено специално за телефон, тъй като свързаната телевизия е мястото, където „гледането расте най-бързо” от всички, по данни на компанията.

Рекламните приходи на Meta достигат 38,7 милиарда долара през четвъртото тримесечие, което е увеличение със 7,5 милиарда долара спрямо същия период на миналата година. Китайските рекламодатели са инвестирали сериозно в големите технологични компании през 2023 г. – забележимо Shein и Temu – и базираните в Китай рекламодатели представляват 10% от общите приходи на Meta, особено облагодетелствайки нейните „вертикали за онлайн търговия и игри“, според фирмата. Най-големите пазари извън САЩ сега са клиенти в Западна Европа, Китай, Бразилия, Австралия, Канада и Япония.

Сюзън Ли казва в съобщението за приходите, че разходите за политическа реклама не са „съществен принос за растежа на приходите“ преди президентските избори в САЩ през 2024 г. Често наричана „годината на изборите“, през 2024 г. се очаква глобалните рекламни разходи в политическия сектор да скочат с 504% на годишна база и да достигнат 15,5 млрд. долара през 2024 г., според прогнозите на WARC Media.

Цялостният рекламен бизнес на гиганта за търговия на дребно Amazon отбелязва ръст от 27% на годишна база през Q4. В отчета си компанията обяснява доста за неотдавнашното стартиране на рекламата в Prime Video и нейния успех в Thursday Night Football. Финансовият директор Брайън Олсавски казва пред репортери, че Amazon планира да поддържа ниско количество реклами въпреки „многото ентусиазъм“ от страна на рекламодателите.

С +5%, растежът на рекламите на Snapchat за четвъртото тримесечие изостава от дигиталните му конкуренти. Компанията обвинява макрополитическите и икономическите условия, обяснявайки, че „началото на конфликта в Близкия изток е насрещен вятър срещу годишен ръст от приблизително два процентни пункта през Q4.“ Само дни преди резултатите от печалбите, Snap обяви плановете си да съкрати 10% от своя персонал.

Spotify съобщава за най-високите си досега приходи от абонаменти, поддържани от реклами в размер на 501 милиона евро, същевременно приходите от премиум достигат 3,2 милиарда евро през Q4. Приходите от реклама на музика и подкасти растат с двуцифрени числа.

Ръстът на рекламните приходи на Microsoft се забавят през Q4 (+8%) в сравнение с предходното тримесечие, когато са 10%.

На годишна база най-голям ръст има Amazon (27%), следвани от Meta (24%), Spotify (12%) и Alphabet (11%) – последното е и най-големия ръст в проценти на годишна база (+2%), докато при предните позиции нивата се запазват или са с процент отгоре.