Най-важното от Super Bowl 2024

Вижте най-харесваните и най-коментираните реклами, излъчени по време на най-гледаното телевизионно предаване на всички времена

от Redlink
Super Bowl 2024 – още повече звезди и по-малко смели идеи в рекламите Снимка: WikiImages from Pixabay

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Драматичната победа на Канзас Сити Чийфс над Сан Франциско 49-ърс в Лас Вегас на 11.02.24г. превърна 58-ия Super Bowl в най-гледаното телевизионно събитие в историята. Зашеметяващите 123,4 милиона зрители гледаха предаването на живо на CBS и Nickelodeon на Super Bowl 58, чупейки всички рекорди в историята на само на Голямата Игра, а и на телевизионните предавания на всички времена. Само кацането на Аполо 11 на Луната през 1969 е гледано от повече хора(по оценки- между 125 и 150 милиона), но тъй като това е новинарско събитие, а не телевизионно предаване, новия рекорд вече официално принадлежи на Super Bowl LVIII.

По данни на AdImpact 56% от зрителите са проследили Голямата Игра по телевизията, 14% по YouTube TV и 27% по други стрийминг платформи. Общо 202,4 милиона са гледали изцяло или част от Super Bowl 58 във всички платформи, което също е нов рекорд, който надминава този на миналогодишния Super Bowl от 184 милиона. Рекордната публика на Paramount+ помогна играта да стане най-стриймваната Super Bowl досега. За рекордния зрителски интерес допринесоха както силно оспорваната борба на терена, завършила с инфарктни продължения, така и големия интерес към присъствието на Тейлър Суифт, приятелка на звездата на Чийфс - Травис Келси и тяхната целувка, станала сензация в социалните медии.

Големият зрителски интерес към Super Bowl традиционно не остана незабелязан от рекламодателите и въпреки високата цена от 7 милиона долара за излъчване на 30“ реклама (непроменена спрямо 2023г.), общо 58 реклами на 53 рекламодатели бяха излъчени по време на предаването на играта от CBS.

Super Bowl е не само най-голямото спортно събитие в света но и повратна точка в маркетинговия календар за годината, диктуващa рекламните тенденции. Рекламите, излъчени по време на играта, са сами по себе си културен феномен от години, а проучване от 2022 г. на технологичния стартъп Advocado установи, че 42% от анкетираните гледат рекламите, а не самата игра, както и че 50% от анкетираните са направили покупка въз основа на реклама на Super Bowl.

Водещият инструмент за измерването на обществените настроения към излъчваните реклами, приет от индустрията от 1989г. насам е AdMeter на USA Today, който класира излъчените по време на спортното събитие реклами според харесването им от зрителите. Над 160 000 души се регистрираха в 36-то издание на AdMeter на USA Today през 2024 и техния глас определя най-харесваните реклами за годината, оценени по скала от 1 до 10.

Най-харесваната реклама, с резултат от AdMeter 6,68, е рекламата на State Farm “Като добър съсед“, с участието на бившия губернатор на Калифорния и екшън супер-звезда Арнолд Шварценегер и легендарния Дани Де Вито, създадена от HighDive.

Kомичнaта 60“реклама свързва добре познатия слоган на застрахователната компания “Като добър съсед“ с тежкия акцент на Шварценегер, представяйки привидната му неспособност да произнесе правилно думата „съсед“ по време на снимки на нов екшън филм. Това води до повторното му събиране на екран с екранната му половинка от хитовите филми от началото на 90-те "Близнаци“ и “Джуниър“ - актьора Дани ДеВито. „Мислехме, че най-голямото и най-гледано събитие за годината е подходящо за това, което се опитваме да постигнем“, каза главният маркетинг директор на State Farm Кристин Кук. „Тази година всичко е свързано с този емблематичен слоган и ние се стремим да го направим дори по-известен отколкото е.“
По интегрираната рекламна кампания на State Farm за Super Bowl 58, включваща тийзър кампания за премиерата на нов екшън с Шварценегер, официален филмов плакат и сътрудничество за официална тематична песен с музиканта Лорън Грей, HighDive работи заедно с агенциите OMD, Optimum Sports, The Marketing Arm, Infinity Marketing Team и FleishmanHillard.

На второ място, с резултат 6,52, AdMeter класира рекламата на Dunkin “The DunKings”, отново с участието на Бен Афлек, но и на други големи звезди.

Dunkin се завръща за втори път на Super Bowl, като в 60“-та им реклама създадена от Arist Equity, Бен Афлек, който преследва нова кариера като звезда на поп музиката, се натрапва на звукозаписна сесия на съпругата си Дженифър Лопес, заедно с Мат Деймън, Том Брейди и музикантите Джак Харлоу и Fat Joe като групата DunKings. Лопес не е впечатлена, а Мат Деймън – негов партньор в продуцентската компания Artists Equity, която продуцира рекламата, пародира класическа реплика от филма „ Добрия Уил Хънтинг".

Рекламата на Dunkin за Super Bowl е своеобразно продължение на историята, започнала с излъчената по време на наградите „Грамми“ тяхна реклама “Popstar”, , отново с участието на Бен Афлек, която обяснява емблематичната му гримаса по време на миналогодишната церемония с обмислянето на новата му кариера на поп-звезда.Като част от кампанията, Dunkin' пуска и цяло меню DunKings, включително първата официална напитка на Афлек, DunKings Iced Coffee и DunKings Munchkins Skewers. Анцузите, включени в рекламата, заедно с шапките на звездите, ще бъдат достъпни на ShopDunkin.com.

На трето място в AdMeter на USA Today зрителите класират рекламата на KIA “Перфектна 10-ка“, създадена от David&Goliath.

60-секундна реклама представя изцяло новия модел от 2024 на марката-Kia ​​EV9, първият масов пазарен триредов EV SUV в САЩ. Проектиран да бъде мобилен източник на енергия, EV9 е в центъра на цялостна маркетингова кампания, която започва в деня на Голямата Игра и включва видео, печатна реклама и социални медии. На фона на съвместната песен на Cat Power и Coldplay „Wish I Was Here“ трогателната история в рекламата подчертава силата, която живее във всички нас, силата да озарим нечий ден.

Следващата водеща Super Bowl реклама в класацията на Ad Meter е рекламата на Uber Eats „Струва си да се запомни“, създадена от Special Group U.S, с участието на цяла плеяда звезди, която е класирана на 4-то място от зрителите с резултат 6,36.

Основната идея на рекламата е, че хората трябва да забравят нещо, за да запомнят, че Uber Eats може да им достави почти всичко. Така Дженифър Анистън забравя връзката си с бившия колега от "Приятели" Дейвид Шуимър, семейство Бекъм се мъчат да си спомнят името на групата на Виктория- Spice Girls, музикалната звезда Jelly Roll е забравил за татуировките по лицето си и се паникьосва, като ги вижда, а Usher ( звездата на Super Bowl LVIII Halftime Show, спонсорирано от Apple Music за втора поредна година) си мечтае един ден да участва в шоуто на полувремето на Super Bowl.

Последна в топ 5 най-харесваните реклами на Super Bowl 58 е рекламата на NFL “Роден да играе“, с резултат 6,23 от оценката на зрителите.

Рекламата, създадена от 72andSunny и режисирана от родения в Лагос фотограф и режисьор Андрю Досунму е заснета в Гана с актьорски състав от 400 местни актьори, предава посланието "няма значение къде си роден, ако си роден да играеш футбол". Рекламата разказва историята на момче от Гана, което е влюбено във футбола и таи мечти за спортна кариера, отхвърлени като фантазия от семейството му. В 2,5-те минути на рекламата, цяла плеяда от настоящи суперзвезди на NFL (Saquon Barkley, Justin Jefferson, Cameron Jordan и Jeremiah Owusu-Koramoah), играят във фантазията на момчето по оживените улици на Акра, за да го доведат до встъпителния NFL Africa Camp в Акра, който дава възможност на африканските деца да стигнат до връха на играта. В основата на тази възможност е програмата International Player Pathway (IPP) на NFL, която дава на „елитни международни спортисти“ извън САЩ и Канада шанса да спечелят място в отбор на NFL.

Най-малко харесваната Super Bowl реклама през 2024година e политическа – рекламата на независимия кандидат президент Робърт Ф. Кенеди-младши,с резултат от Ad Meter 3,41.

30-секундният спот е финансиран от American Values ​​2024 Super PAC, който подкрепя кандидатурата на Кенеди за президент. Super Pacs са организации, които имат право да събират и харчат неограничено количество пари в подкрепа на политически кандидати, но не могат да се координират с кампаниите им.Рекламата включва съкратена версия на предизборна песен, която неговият чичо, убитият 35-ият президент на САЩ Джон Ф. Кенеди използва в кампанията си през 1960 г. Спотът също така имитира анимационни и филмови ефекти, използвайки черно-бели снимки на Робърт Кенеди младши, подобни на тези на JFK, като къса връзката на династията Кенеди с Демократите и призова американците да „гласуват независимо“.

По данни на Brandwatch oбщо 2,65 милиона поста свързани със Super Bowl са направени в социалните медии по време на играта – 11 000 споменавания в минута. Общо 5,6% от всички споменавания наSuper Bowl включват Тейлър Суифт, което е значително повече от 1,1% от споменаванията на най-обсъждания играч - приятелят й, Травис Келче, който играе за Канзас Сити Чийфс.

Най-споменаваните в социалните медии марки, във връзка със Super Bowl 58, по данни на Brandwatch са Temu (с 33 040 споменавания) и Verizon (31840 споменавания),макар и обсъждането им да е по коренно различни причини.

За второто си поредно участие в Super Bowl, Temu излъчи три пъти своя реклама по време на играта и два пъти след нея. „Рекламата бележи връхната точка на кампанията ни за Super Bowl, която включва повече от 15 милиона долара в купони и подаръци“ се казва в изявление на Temu. Вместо да разнообрази посланието си платформата за електронна търговия излъчи един и същи анимационен спот „Пазарувай като милиардер“. Това повторение може да е причината 21% от зрителите, анкетирани от изследователската фирма Zappi, да кажат, че „мразят“ рекламата, като я класират с четири или по-малко по 10-степенна скала. През уикенда имаше и множество статии за досадното дрънкане на китайската компания за електронна търговия, които станаха вирусни. Някои потребители на Twitter ( X) спекулираха, че харченето на такава безсрамна сума пари за реклами на Super Bowl, докато се доставят продукти на изгодни цени, е индикатор, че истинският приоритет на Temu може да е скрито масово събиране на данни, което би обяснило защо има купчина пари в брой. В много публикации в социалните медии се подчертаха истории, а други предупредиха хората да не използват приложението,което предполага, че в практиките за поверителност на компанията има какво да се желае. Все пак значителните разходи на Temu за Super Bowl са имали желания ефект, според данните на Google Trends, които показват, че търсенията в мрежата за приложението са се увеличили, когато са пуснати рекламите.

Бионсе накара феновете си да полудеят по време на Super Bowl 2024 с рекламата на Verizon „Can’t be broken”, създадена от Ogilvy.

В 60-секундната реклама Бионсе, заедно с актьора Тони Хейл (Veep), с препратки към поп културата – AI, Барби, предстоящите президентски избори в САЩ, изпробва различни начини как може да „разбие Verizon“, така както разбива интернет, докато в крайна сметка звездата използва възможността да обяви своя нов албум.

Освен Brandwatch, и данните на Sprout Social потвърждават феноменалния успех на марката в социалните медии (като дори я извеждат на 1-во място), с 52 936 споменавания в неделята на Голямата Игра и 453 578 ангажимента като харесвания, споделяния и коментари. Самата Бионсе получи 1,4 милиона ангажименти - така че това беше симбиотична връзка, от която печелят и Verizon и Бионсе.Компанията се сдоби с културна икона, за да разпространи посланието за надеждността на своята 5G мрежа, докато Бионсе използва дългогодишен корпоративен партньор, за да пренасочи огромната аудитория на Super Bowl към нейния собствен сайт и и социални мрежи, които малко след излъчването на рекламата обявявиха издаването на албума Renaissance Act II на 29 март, както и 2 нови нейни песни: Texas Hold ‘Em и 16 Carriages, достъпни в стрийминг платформи. Двете песни, които Бионсе обяви, вече са в топ 30 в списъка с най-популярни музикални видеоклипове в YouTube, а Verizon си осигури повече от 2500 споменавания за една минута според Brandwatch.