От онлайн таргетиране до реални посещения в магазините

Томаш Клодецки от Justtag за бъдещето на програматик рекламата в България и партньорството с Netinfo

от Redlink
Томаш Клодецки, CEO Justtag

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Как изглежда бъдещето на дигиталната реклама – в идеалния случай като комбинация от рекламни послания плюс данни за точната локация на потребителите, което води до прецизно таргетиране, по-голяма ангажираност, конверсии и продажби – крайната цел на всяка реклама. Всичко това вече е налично и в България, благодарение на партньорството между NetInfo и Justtag.

За възможностите на програматик рекламата, за технологията KoalaMetrics и измерването на възвръщаемостта на инвестициите разказва Томаш Клодецки - CEO на Justtag.

Как компаниите могат да подобрят своите стратегии за таргетиране и персонализиране, като използват данни за офлайн поведението на потребителите?

Офлайн данните описват много точно профила на потребителя и намерения за покупка. Посещението на шоурум на BMW означава много повече от посещение на сайта на BMW.

Благодарение на партньорството между NetInfo и Justtag, нашите партньори рекламодатели могат да достигнат до потребители, които пазаруват офлайн - в ключови магазини за рекламодателите – на първо място техните магазини, магазини на конкурентите, магазини, предлагащи техните или подобни продукти и др. В допълнение, нашата технология позволява на рекламодателите да проверяват ефективност на своята комуникация - измерваме колко потребители са посетили физическия магазин, след като са видели онлайн реклама.

Justtag Group разполага с иновативен инструмент, който профилира потребителите въз основа на техните офлайн навици. Разкажете повече за технологията - как работи KoalaMetrics?

Целта на технологията KoalaMetrics е да идентифицира офлайн посещенията на клиентите по начин, съобразен с GDPR и предпочитанията за поверителност на потребителите.

Благодарение на интеграцията с мобилни приложения, ние анализираме Wi-Fi мрежите, регистрирани от мобилни телефони. За да гарантираме анонимността на потребителите, нашият анализ се основава на идентификатора (ID) за мобилна реклама на телефона, който потребителят може да нулира или деактивира по всяко време.

Разполагайки с информация за Wi-Fi мрежите, налични в мобилните телефони и техните параметри, можем да изградим база данни за офлайн посещения, която ни помага да създаваме сегменти от аудиторията и да измерваме офлайн конверсиите.

Какви са предимствата на този тип реклама пред традиционните дигитални методи? Защо програматик рекламата е бъдещето?

Рекламодателите достигат точно до тези потребители, които са потенциални или настоящи клиенти. Значително се увеличават шансовете за генериране както на онлайн, така и офлайн конверсии. Програматик рекламата е бъдещето, защото е ефективна - позволява ни да достигнем точната група потребители на възможно най-добрата цена и гарантира бързина - можем да изпълним кампания за различни услуги за кратко време.

Как можете да измерите въздействието на дигиталните кампании върху поведението офлайн? И каква е възвръщаемостта на инвестицията?

Сравняваме данните на кампанията с нашата база данни за офлайн посещения - за да можем точно да определим кой е видял рекламата в мрежата и след това е посетил физическия магазин. Анализираме точно кой магазин са посетили потребителите и по кое време. Същевременно ние искаме да покажем на нашите рекламодатели резултатите от целия пазар. С други думи - какво е било офлайн представянето на техните конкуренти по време на кампанията. Този анализ на конкуренцията предоставя контекст за анализ на резултатите в офлайн среда. Технологията дава възможност да се изчисли детайлна възвръщаемост на инвестициите (ROI), което означава цена на всяко едно офлайн посещение, генерирано от дигитална кампания.

Наскоро обявихте партньорство с Netinfo. За какво става въпрос и как ще бъде интегрирана технологията KoalaMetrics?

NetInfo е изключително важен партньор, най-голямата дигитална група в страната, с отлични предпоставки за иновации. NetInfo ще използва нашата технология, за да предложи на своите клиенти кампании с насочване към физическите магазини, с отчети, анализиращи конвертирането от онлайн към офлайн. Това е точно продуктът, от който много рекламодатели се нуждаят и очакват. Ние ще подкрепяме партньорите си от Нетинфо по отношение на технологиите, също така и в изпълнението на кампаниите и отчетите към тях.

Как технологията гарантира сигурността на личните данни?

Ние обработваме данни и събираме съгласие в съответствие с GDPR.

Анализът ни е базиран на анонимни идентификатори (ID), никога не знаем кои са потребителите и не използваме имена, телефонни номера или имейли. Идентификаторът може да бъде нулиран или деактивиран от потребителя по всяко време. Ние също така обобщаваме данни, но никога не анализираме отделни или единични идентификатори/потребители, а винаги група идентификатори (клъстър).