Zalando знае точния размер

Онлайн платформата за мода Zalando определя точния размер с помощта на две селфита.

от Redlink
Zalando знае точния размер

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Въпреки цялото си удобство, пазаруването на дрехи онлайн продължава да има една основна пречка: точния размер. Надявайки се да увеличи процента на успешни покупки, онлайн платформата Zalando въвежда инструмент, който предоставя препоръки за размер въз основа на телесните мерки на потребителите. Новото е, че това се случва без клиентите да измерват със сантиметър бедрата или талията си.

Всичко, което изисква новата функция, са две снимки, направени от клиента, облечен в прилепнали дрехи. След като качат снимките си, Zalando взема предвид измерванията на тялото и предоставя персонализирани съвети за оразмеряване. Според германския търговец никоя друга платформа не е въвела досега подобна функция в този мащаб (Zalando работи в цяла Европа с приходи от 10,3 милиарда евро през 2022 г.).

Първо пуснат в Германия, Австрия и Швейцария, инструментът за измерване се очаква да облекчи проблемите с връщанията, свързани с размера, особено при дамски горнища и рокли – категория, известна с несъответствията в размерите. По-късно компанията ще се разшири към други пазари и повече категории дрехи.

Новата функция за оразмеряване със селфита, е базирана на собствена технология на Zalando, разработена от Fision - швейцарският производител на приложение за измерване на тялото, придобит от Zalando през 2020 г. Твърди се, че бъдещите подобрения включват създаването на 3D аватари въз основа на действителното тяло на клиентите, за по-персонализирано и реалистично виртуално изживяване при пробването на дрехи онлайн.

Въвеждането на удобства в оразмеряването и персонализация е важно, защото много онлайн купувачи поръчват няколко размера, за да ги пробват у дома и да върнат всичко, което не им пасва. Проучване на Narvar от 2022 г. установява, че 63% от купувачите целенасочено купуват различни размери с намерението да върнат каквото не им става.

Колкото по-точна става новата функция за оразмеряване чреза селфита на Zalando, толкова по-вероятно е потребителите да започнат да се доверяват на нейните препоръки кой размер да купят, намалявайки броя на грешните поръчки и високата цена на връщанията за търговеца.

Освен финансовите последици, има и екологичен императив - ако върнатите стоки имат някакви щети, те не се препродават. Чрез намаляване на обема на връщанията, свързани с размера, Zalando очаква да намали общите текстилни отпадъци. Същевременно данните от подобен инструмент биха могли да помогнат и на производителите на дрехи, като предоставят на марките за облекло по-добра представа за действителните размери на клиентите.