YouTube обявиха приоритетите си за 2023 година

С фокус върху приходите и общността на създателите, YouTube обещава, че най-доброто предстои.

от Redlink
YouTube обявиха приоритетите си за 2023 година

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

YouTube обявиха приоритетите си в отворено писмо на Нийл Мохан, новият главен изпълнителен директор на YouTube. Следвайки пътя на ТикТок, тази година YouTube ще удвои влиянието си върху общността на създателите на съдържание. Според Нийл „Създателите и артистите са сърцето на YouTube и аз ще продължа да ги поставям на първо място. В днешния предизвикателен макроикономически климат ние предлагаме възможности за разрастване на бизнес на нашата платформа.“ Това означава, че се очакват нови инструменти за монетизиране на труда на криейтърърите.

Основните проиритети са три: Подкрепа за успеха на творците; Изграждане на YouTube на бъдещето; Защита на общността на YouTube.

1. Подкрепа за успеха на творците.
Платформата ще слуша внимателно създателите на съдържание и ще въведе повече източници на приходи извън рекламите – членство в каналите, опции за стрийминг на живо, повече инвестиции във функции за пазаруване. Освен това YT ще разшири достъпа до хора с увреден слух чрез разширяване и достъп до инструмент за надписи с машинен превод който позволява на създателите да добавят езикови записи към своите видеоклипове (тествано и в Shorts и стрийминг).

2. Изграждане на YouTube на бъдещето.
Нийл казва, че зрителите се срещат там, където гледат съдържание, а за YouTube това значи телевизия. Въпреки че платформата има телевизионни функции като Primetime Channels (център за разглеждане и гледане на телевизионни предавания, филми и спортни предавания на живо), стриймингът ще се превърне в по-голям фокус за творците през 2023 г. Това ще отвори изцяло нов път за създателите да изграждат и да се свързват с общността си.

Освен това YouTube ще се съсредоточи върху технологията, генерирана от AI, за да разшири разказването на истории и да повиши производствената стойност в съдържанието на създателите. От симулирани фонове до виртуална „смяна на тоалети“, създателите тепърва ще могат да експериментират с възможностите на AI.

3. Защита на общността на YouTube.
Тази година YouTube е посветен на защитата на децата и потребителите под 18-годишна възраст. Ще се улесни намирането на семейството-приятелски видеоклипове със съдействието на YouTube Kids чрез контролиран опит. Нийл Мохан декларира, че платформата е „вложила обширни ресурси в създаването на множество слоеве на защита и издигането на висококачествено съдържание, което помага на децата да учат и растат“.

С фокус върху приходите и общността на създателите, YouTube обещава, че най-доброто предстои, особено след като правят платформата по-безопасно и по-приобщаващо пространство за различни възрасти и общности.