WWF и Tesco променят съдбата на хранителните отпадъци на едро

Новата платформа на Tesco позволява на 3500 доставчици да продават излишните си култури, опаковки и странични продукти.

от Redlink
WWF и Tesco променят съдбата на хранителните отпадъци на едро

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

В Обединеното кралство храна на стойност за над шест милиарда хранения и годна за употреба става на отпадъци, преди да бъде изхвърлена от фермите. Всяка година. Но не само ядливите култури се пилеят: производителите на храни често се оказват със странични продукти, съставки и опаковки, които не могат да използват или не се нуждаят от тях. За да се справи с този проблем с отпадъците, Tesco стартира нов онлайн пазар, който свързва доставчици, които имат стоки, от които биха искали да се отърват, с други, които могат да ги използват.

Доставчиците могат да рекламират излишните си запаси за продажба или да публикуват заявки за всичко, от което се нуждаят. Една от първите обяви в Tesco Exchange е от G's Group, която произвежда мариновано цвекло. Тъй като цвеклото се бели преди мариноване, производителят остава с тонове обелки от цвекло, които биха могли да се използват например като храна за добитък в животновъдна ферма.

Британската верига супермаркети работи с над 3500 доставчици, така че Tesco Exchange има потенциала да отклони значително количество използваеми продукти от потоците от отпадъци. Както Сара Бредбъри - директор по качеството на Tesco - посочва: „Излишните запаси или отпадъци за един доставчик могат да бъдат ценна стока за друг. Чрез свързването на различни фермери, производители на дребно и едро, нашите доставчици могат да намерят нови начини да намалят сметките си, да намалят отпадъците. Същевременно така ние продължаваме да предоставяме голяма стойност за нашите клиенти."

Tesco Exchange е най-новото решение в поредица от усилия за справяне с отпадъците, които включват работа с WWF за насърчаване на подобни подобрения в цялата индустрия. Например хранителните отпадъци във фермите исторически са били изключвани от индустриалните и правителствените данни. WWF и Tesco призовават за задължително докладване, както за да бъде определен мащаба на проблема, така и за информирани политически решения, които могат да помогнат на фермерите да намалят отпадъците.

До не много отдавна корпоративното лобиране беше синоним на лоши резултати за хората и планетата. Днес марките все повече използват влиянието си, за да стимулират положителна промяна. И всеки път, когато го правят, те променят очакванията на потребителите и поставят летвата по-високо за всяка друга марка след тях.