Стрийминг платформите в България – а сега накъде?

Пазарът на стрийминг у нас има точка на насищане и тя може би е близо.

от Redlink , Източник: Just Watch
Стрийминг платформите в България – а сега накъде?

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Данните за интереса на българите към съдържанието в стрийминг платформите, предоставени от платформата JustWatch, както и последната информация от рисърч компанията Media Research Hub показват, че има много малко промени в покритието и не се забелязва ръст. Процентите не са големи, но може би извън националните телевизии и родните платформи има точка на насищане и тя вече е близо. Стрийминг платформите са платени и извън пакетите с телевизионни канали вероятно има ограничен брой потребители, които биха плащали допълнително за тези услуги, особено за онези платформи, които не предлагат превод на български.

Второто тримесечие на годината в Just Watch показва резултати идентични на тези от миналата година, с много малки разлики. Няма промени в подреждането на платформите, като най-популярна е Netflix, следвана от MAX и платформата на Amazon - prime video.

Данните на Media Research Hub за 25-54 годишните в България също показват подобни на последния път числа, но с малки разлики. Има около два процента намаление в покритието на MAX и с около толкова расте покритието на Netflix. Традиционно за стрийминг платформите у нас на първо място е Youtube и до петата позиция, на която е Netflix, има още две български платформи – EON на Виваком на трето място и Vbox7 на четвърто. Всъщност останалите платформи от графиката на Just Watch са доста назад в подреждането и преди тях са ТВ платформите на А1 и Yettel, Диема и Евроспорт, сторител и спотифай в безплатната си версия.

Динамиката на платформите през последните шест месеца не показва големи промени за никого от играчите. Тук личи ясно колко близо изглеждат MAX и prime video от гледна точка на търсене на съдържание, като всъщност те имат доста голяма разлика в покритието и популярността сред аудиторията.

Проследяването на развитието на стрийминг платформите у нас показва, че промените вече се случват бавно и няма изненади на пазара, на който на практика присъстват всички големи световни играчи, макар и с малък дял. Може да се предположи, че домакинствата, които имат интерес и желание да гледат такова съдържание вече са достигнати. Всяко желание за растеж или завземане на сериозен дял от конкуренцията е свързано с инвестиции в локално съдържание и реклама, но България е малък пазар и подобни мащабни инициативи са малко вероятни.