Стрийминг платформите в България – между HBO MAX и Netflix

Световният лидер в стрийминга Netflix започва да настига досегашния лидер в България HBO MAX.

Текст: Елица Павлович от Redlink
Стрийминг платформите в България – между HBO MAX и Netflix

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Платформите за стрийминг, както и гледането на телевизия онлайн в България, включително на сайтове, свързани с големите телевизионни групи, е все по-устойчив навик за зрителите, който трудно може да се изобрази в числа. Липсва единна платформа за измерване, така че се разчита на данни от различни проучвания, а при тях е невъзможно да се установи със сигурност колко време зрителите отделят на подобно гледане.

Има обаче и сигурни факти – това са нарастващият брой платформи, достъпни на българския пазар, включването им в предложенията на мобилните оператори – HBO прави това от години, сега и Netflix се предлага в телевизионен пакет, а също и данните от платформата JustWatch, където се проследяват търсенията на съдържание.

За цялата 2023 година Netflix е лидер по интерес сред зрителите, следван от другите най-популярни платформи в България – HBO MAX, Amazon Prime, Apple+, Disney+, SkyShowtime и Mubi.

Динамиката на всички платформи по месеци показва, че интересът към съдържанието на Netflix и HBO се увеличава видимо, като за Netflix има ръст до самия край на годината, докато при другите нивата се задържат, като само Mubi губи част от зрителския интерес.

Проучванията за това какво самите зрители казват, че гледат, са на базата на данните от Media Research Hub и се отнасят до хората между 25 и 54 години – най-активните потребители на дигитални услуги. При тях HBO MAX е лидер, като това се отнася не само за процента покритие спрямо по-широката проучвана група 16-74 години, но и до предпочитанието, което е 121. Сред най-предпочитаните платформи попадат и български, както и платен абонамент за Youtube, който има по-голямо покритие от платформите на Apple и Amazon. Разбира се безплатната версия на Youtube е безспорен лидер по покритие.

Сравнението с представените от JustWatch канали показва, че HBO MAX е лидер, следван от Netflix.

По отношение на телевизионната гледаемост в България измерванията се извършват от ГАРБ и макар тяхната пипълметрична система да покрива само линейната телевизия, проучванията им за ежегодния Establishment survey включват и въпроси за това какви платформи и колко използват домакинствата. Проучването е национално представително и показва, че покритието на стрийминг платформите не е толкова голямо, колкото горните статистики показват. Това е обяснимо – на национална база има редица фактори, които при по-активните, млади и градски хора не са толкова силни. Най-голямата разлика в Establishment survey за една година – от 2022 до 2023 – е в ръста на Netflix. Макар HBO MAX да запазва първото място с 3.4% домакинства, които казват че използват платформата, за една година Netflix увеличава покритието си с един процент и сега то е 3.2%, тоест много близо до лидерското място. Тези данни са важни, доколкото показват една по-масова аудитория и нейната нагласа извън „балона“ на столицата и големите градове. Изглежда, че състезанието за аудитории в България продължава, което е обяснимо за все още слабо развит пазар на стрийминг абонаменти като българския.