Reuters Institute показва влиянието на AI в медиите

Проучване на института Ройтерс към Оксфордския университет изследва ролята на AI в медиите.

от Redlink
Проучване на института Ройтерс към Оксфордския университет изследва ролята на AI в медиите.

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Системите с изкуствен интелект вече са навлезли в издателския свят, но съществува амбивалентност относно ролята им в новинарските медии, установява ново проучване на института Ройтерс към Оксфордския университет.

Проучването на института Ройтерс е базирано на отговорите на над 300 „дигитални лидери“ от повече от 50 страни, същевременно изследва нагласите и очакванията на издателите и висшите журналистически лидери относно индустрията и практиката на новините.

Очаква се тази година AI да промени начина, по който се чете съдържание в интернет, тъй като Search Generative Experiences (SGE) излиза на пазара, обещавайки синтезиран поглед върху интернет с един поглед. За издателите е много вероятно това да причини рязък спад в директната аудитория и е малко вероятно сделките за лицензиране на съдържание да компенсират тези загуби.

Накратко, вероятно е за първокласните издатели бариерите пред достъпа да се повишат, докато за по-малките издатели възможността за осигуряване на приходи чрез реклама вероятно ще намалее, тъй като рекламните долари продължават стабилния си спад, превръщайки се от критично важен поток от приходи за медиите в част от разнообразен микс от варианти за приход (абонаменти, събития и пр.).

Много издатели гледат напред как да се защитят срещу AI - чрез издигане на бариери или чрез насочване към уникални преживявания и формати, които ще бъдат много по-трудни за възпроизвеждане от AI. В същото време изкуственият интелект обещава на издателския свят много от същата ефективност в другите направления на бизнеса.

По отношение на това кой печели, издателите не са големи оптимисти: 48% вярват, че много малко пари ще отидат при издателите в новата реалност на AI, докато 35% вярват, че всички пари от AI ще отидат само при големите издатели.

По-сложният въпрос е как публиката ще реагира на свят от изкуствено създадено съдържание – да не говорим за правните въпроси, витаещи около използването на журналистически данни за обучение – и потенциала за риск за репутацията от използването на синтетично съдържание. Една прогноза предполага, че до 90% от онлайн съдържанието може да бъде произвеждано синтетично до 2026 г. В този свят вероятно творчеството, създадено от човека, ще бъде брандирано със специални имена като „органично“ или „свободно създадено“ ниво на съдържание.

Издателите обикновено смятат използването на AI за част от крайните фази на създаване на съдържание, като 56% проявяват интерес към AI за автоматизиране на новини в края на процеса (процеси като тагване, транскрипция и редактиране), следвани от генериране на препоръки (37%) и търговски употреби (28%). AI за създаване на съдържание се счита основен риск за репутацията.

47% от анкетираните се чувстват уверени в силата на журналистиката през следващата година. Нарастващите разходи и намаляващите приходи от реклами са ключови фактори за 12-те процента, които изразяват ниско доверие.

63% се тревожат за резкия спад в трафика на потребители, идващи от социалните медии, след като потребителите идващи от Facebook са спаднали почти наполовина през последната година; 77% ще се фокусират върху директните канали.

Видео платформи като TikTok (+55 нетен резултат) и YouTube (+44) запазват силен интерес, но сега с каналите за излъчване „спящият гигант“ на Meta WhatsApp отбелязва най-голямото увеличение на интереса (+61), откакто услугата е въведена само като канал за комуникация, насочен към издателите.

Вниманието вече е ключово, като 54% ​​от анкетираните съобщават, че това е основният фокус на тяхната компания.

Какви формати на съдържание издателите правят все повече:

Видео +64

Бюлетини +52

Подкасти +47