Осем добри новини от IAB Digital day

Текст: Елица Павлович от Redlink
Осем добри новини от IAB Digital day

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Еднодневният форум на IAB България, който се проведе на осми октомври, премина под мотото An Eye-opening year. Темите на българските и чуждестранни лектори бяха свързани с ръста на дигиталното потребление след карантината, прогнозите за бъдещето на дигиталната реклама у нас и по света, както и тенденциите, които рекламодателите и агенциите трябва да следят. Десетото издание на събитието се проведе в хибриден формат, като част от лекторите и публиката присъстваха в залата, друга част участваха онлайн.

Родният пазар е адекватен на промените и има с какво да се похвали. Ето осем от добрите новини:

1. Ръстът в дигиталното потребление в България е впечатляващ, напълно в унисон с динамиката по света. Съответно и възстановяването на дигиталната реклама ще изпревари това на останалите медийни канали.

Нетинфо, най-голямата дигитална медийна група в България със 79% покритие, отбелязва 8% ръст в акаунтите на abv.bg. При база от над два милиона абоната, това е забележителен ръст. Двете платформи за видео съдържание Vbox7 и Nova play имат 30% ръст за годината, като през март и април, по време на карантината, увеличението на трафика е достигнало 200%. Много голям ръст на трафика отчитат и платформите на бТВ. 2.3 милиона импресии на месец имат новините на бТВ, което е ръст от 150%. Платформата bTV+ на свой ред има 89% повече посещения, като през април и май ръстът е достигнал 300%. Инвестор също отчитат най-голям ръст в платформите си с видео съдържание – Бългерия он еър и Блумбърг, като увеличеният трафик от април и май се е запазил и след това. Всички тези положителни тенденции са доказателство, че и у нас, както по света, дигиталната реклама вероятно ще е най-малко засегната от намалението на рекламните бюджети и ще завърши годината с малък ръст в приходите и без дефлация на цените.

2. Нови метрики и функционалности се очакват на родния пазар.

На първо място, разбира се, е проектът на IAB за въвеждане на единна метрика за България. Добринка Стойкова- Парасхаки, член на УС на IAB, Албена Колячева от БАР и Калин Златански от БАКА представиха прогнозите си за изготвяне на бриф и обявяване на конкурс за единна метрика за мониторинг на трафика на българските медии, като се очаква избраният доставчик на данни да започне да работи най-късно в началото на 2022 година.На свой ред Ирина Поррузиан от Нетинфо представи новото партньорство на групата с полската група Justtag. Този месец започва интегрирането на техния софтуер, наречен Koalametrics, предназначен за сервиране на съобщения на аудитории, сегментирани според офлайн поведението им. Софтуерът ще бъде интегриран в апликацията на sinoptik.bg, защото това е платформата, на която хората най-често споделят локацията си. През 2021 година сервирането на реклама през Koalametrics ще стане част от портфолиото на Нетинфо. Целта е с прецизно таргетиране да се достигнат хора, които да бъдат насочени към определени локации, когато са в близост до тях – магазини, аптеки, заведения. В примера, който Justtag представиха, рекламата е насочена към клиенти на конкурентни вериги на Макдоналдс и резултатът е 71% ръст в трафика.

3. Инфлуенсърите като важна част от медийния микс се превръщат в адвокати на бранда.

На работата с тях беше посветен цял панел с участието на Елена Петрова, Brand Activation, Avon, Жулиета Добчева, Brand Manager Communications and Content, Activia Central Europe & Nordics, Danone, Мария Добрева, Бранд мениджър„TEDI“,“Nestea“ и „Studio Queen’s“, които споделиха опита си за работа с инфлуенсъри. Опитът на Avon е от дългосрочни партньорства с инфлуенсъри, с които компанията поддържа връзки от години и те са органична част от комуникацията, включително и каталога – основният канал на Avon. На свой ред Мария Добрева сподели опита си от „Studio Queen’s“ – платформа в Youtube, създадена от инфлуенсъри, които са свързани с марката толкова силно, че са се появили върху опаковките на част от продуктите.Единодушното мнение на участниците в панела е, че работата с инфлуенсърите трябва да бъде осмисляна стратегически, като посланията на инфлуенсърите трябва да звучат автентично и да не са ограничени до повтаряне на посланията на бранда.В тази посока беше и представянето на Борислав Карамелски и Емил Олованов от Sunday Media, които с примери от реализирани кампании за Svaex и Queen’s илюстрираха тезата си, че инфлуенсър маркетинга трябва да премине към бранд инфлуенс.

4. Подкастите, макар и с известно забавяне у нас, са на път да заемат полагащото им се място в дигиталния микс на рекламодателите.

За подкасти говориха представителите на Investor Media Group, Мария Секулова и Александър Бойчев, които подчертаха фокуса на групата в тази посока. Като собственик на радио станции, Инвестор има необходимото техническо обезпечение да предлага подкасти, записани с най-добро качество. Еленко Еленков, без преувеличение доайен на подкастите у нас, разказа кратко, ясно и страстно за това що е то подкаст и как се случва в България. Мрежата подкасти на Еленко Еленков и екипа му „Говори интернет“ има над 35 000 слушатели седмично и се издържа от дарения. За да се запознаят отблизо с аудиторията си, създателите на мрежата правят годишни анкети. От тях става ясно, че близо половината слушатели работят в IT сектора и най-голяма част са между 28 и 44-годишни. Може би най-важният факт за потенциалните рекламодатели е този, че 80% от слушателите остават до края на избрания подкаст.

5. Бъдещето на нейтив рекламата или разказването на истории

Представено от Петар Павич от S.T.A.R. Digital Group, който с примери и истории на успеха разказа за платформата Linker, която сега влиза на българския пазар. Нейтив рекламата е ненатрапчива, приема се по-лесно от потребителите, има по-висок кредит на доверие и е 63% по-ангажираща от дисплей форматите.

6. Каузите, зад които застават брандовете.

Въпрос, който е особено актуален по време на пандемията, но беше разгледан в по-широк контекст от Филип Безницки, Digital Strategy director в Havas Group. Според представената от него статистика 76% от наградите Гран при на фестивала в Кан се връчват за кампании с различни социални каузи или активации на брандовете, които всъщност имат малко общо с техните продукти. Този феномен се засили особено много в последните месеци, когато виждаме как всички марки се опитват да заемат позиция на своеобразни „ментори“ спрямо потребителите или да заявяват своята съпричастност, дори когато това е напълно неуместно. Филип Безницки припомни, че 77% от потребителите казват, че няма да страдат ако марките изчезнат. Той цитира и Байрън Шарп с тезата, че брандовете преувеличават ролята си в живота на хората. Стига се до там агенциите да започнат петиция, която призовава следващия фестивал в Кан да не допуска ентрита на кампании, свързани с COVID. Според Филип Безницки бъдещето на брандовете е не в декларациите, а в заемането на адекватна позиция по актуални въпроси, но само когато това е органична част от историята и посланието на бранда. В тази посока беше и панелът с провокативното заглавие „Брандовете трябва да спрат да говорят“, в който Иван Александров, Основател и Изпълнителен директор на eBag и Николай Диевски, Brand manager в Skapto защитиха политиката на своите компании като част от концепция, зад която застават всички служители и изразява единодушно мнението на хората зад бранда.

7. Отмяната на Privacy shield трансфера на данни между ЕС и САЩ и възможните следствия от това.

Този въпрос беше разгледан от Димитър Калдамуков, Founding Partner, KDBM Law. В последните седмици се заговори усилено за този казус, най-вече в аспекта на „Ще спре ли фейсбук в Европейския съюз?“. Адвокат Калдамуков разгледа предисторията на казуса, още от така наречения „Сейфхарбър“ пакт от 2000 година, отменен през 2015 година, след това въвеждането на Privacy shield през 2016 и последващата негова отмяна тази година. Съветите на Димитър Калдамуков са:

- Прегледайте си договорите – потърсете на какво основание прехвърляте данни в трета държава!

- Не прехвърляйте данни в САЩ на основание стандартни договорни клаузи – PRISM и UPSTREAM.

- КЗЛД може да спре трансфера на лични данни към трета държава.

8. TikTok и създаване на съдържание от брандовете в тази социална мрежа

Примери от български кампании на Кубети и Telenor в TikTok, бяха представени от Борислав Карамелски. Известно е, че TikTok е най-сваляното приложение на 2020, с над 800 милиона потребители и вече има добри примери за кампании на български брандове в платформата. Спецификите на платформата и аудиторията изискват добре обмислен подход, свързан с различни предизвикателства, извън пряката продуктова комуникация. Инфлуенсърите в платформата стават своеобразни адвокати на бранда. Аудиторията им е много ангажирана, а реакциите са много бързи. По-масовото присъствие на родните брандове в този канал и ръстът на инвестиции в него тепърва предстоят.