Ogilvy лансира Закон за отчетността на изкуствения интелект

Aгенция Ogilvy призова рекламодатели, агенции и социални медийни платформи от цял свят да маркират инфлуенсъри, генерирани от AI

от Redlink
Ogilvy лансира Закон за отчетността на изкуствения интелект

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Творческата агенция Ogilvy стартира нова инициатива, призоваваща за промяна на политиките в индустрията, като поиска от рекламните и PR агенции и социалните медийни платформи да налагат разкриване на информация относно използването на генерирани от изкуствен интелект инфлуенсъри. Инициативата, наречена AI Accountability Act, ще изисква от брандовете ясно да разкриват и публично да декларират използването на всяко съдържание, генерирано от AI.

Глобалният ръководител на инфлуенсър практиката на Ogilvy, Раул Титус коментира, че потребителите вярват повече на хората, отколкото на марките, и затова инфлуенсър маркетингът работи като канал: „Инфлуенсър маркетингът работи днес, защото има автентичност и доверие. Ако загубим това доверие и автентичност, целият канал става съмнителен. Ако не сме честни с нашите крайни потребители, тогава губим ефективността на инфлуенсър маркетинга като канал.“

Ogilvy предлага да се използват хаштагове, подобно на маркирането на платеното рекламно сътрудничество с инфлуенсъри. Хаштагът #PoweredbyAI ще се използва за маркиране на виртуални инфлуенсъри и цялото рекламно съдържание, генерирано от AI. Ogilvy предлага и внедряването на нов воден знак върху генерирано от AI съдържание, осигуряващо ясна визуална идентификация, когато се използва като част от кампании на инфлуенсъри.

„Уменията за бързо създаване и обучение на Generative AI вече промениха начина, по който създаваме персонализирано съдържание онлайн. Но въпросите, свързани с емпатията и прозрачността, също са важни. Те ще гарантират честни взаимодействия с потребителите", казва Джулиана Рихтер, глобален главен изпълнителен директор на Ogilvy PR.

Ogilvy е първата агенция, която защитава такова ниво на прозрачност във все по-задвижвания от изкуствен интелект инфлуенсър маркетинг, насърчавайки култура на доверие и значима ангажираност.

Раул Титус кометира пред The Drum, че насърчение да се действа сега е дала генерираната от AI снимка на папата, облечен в палто на Balenciaga, която обикаляше интернет дни наред преди хората да разберат, че е фалшива. „Беше толкова близо до реалността, че почти можеше да се повярва, че може да се случи. Но това е само един пример, ще видим много повече от това занапред.”

Миналата година Съветът за рекламни стандарти на Индия влезе в историята като първият национален надзорен орган, който наложи ясни правила за разкриване на генерирано от AI съдържание на инфлуенсъри. Meta също призна необходимостта от етични насоки, докато TikTok преработи своите насоки на общността, за да изисква видими маркировки върху реалистични виртуални инфлуенсъри на някои пазари. Тези политики подчертават ангажимента на индустрията към отговорни маркетингови практики в пейзажа на AI инфлуенсърите, но Ogilvy твърди, че има още какво да се направи. Като постига правилния баланс между иновациите и отчетността, агенцията има за цел да създаде бъдеще, в което влиянието на ИИ не само съществува съвместно с автентичния човешки опит, но и ги овластява.

"Пазарът на AI се оценява на 4,6 милиарда долара и се очаква да нарасне с 26% до 2025 г., до голяма степен поради нарастващото увеличение на използването на AI в инфлуенсър маркетинга. Като лидери в тази индустрия, ние носим отговорността да бъдем етични и прозрачни, докато населяваме тази нова граница“, каза Раул Титус.

Ogilvy наскоро предефинира практиките в индустриията с ангажимента си да се справи със злоупотребата с редактирането на красотата и тялото в съдържанието на инфлуенсърите. Като част от своята всеобхватна инициатива, миналата година агенцията спря да работи с инфлуенсъри, които изкривяват или ретушират телата или лицата си в спонсорирано или платено съдържание при активации с инфлуенсъри.