AI разработките на Unilever са успешни

Unilever използва различни разработки с AI, насочени към клиентите и повечето от тях работят добре, но е рано да се каже дали това е посоката за широко приложение.

от Redlink
AI разработките на Unilever са успешни

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Титанът за бързооборотни стоки Unilever казва, че неговите разработки с AI, ориентирани към клиентите, предоставят нови инструменти за диагностика и персонализиране в козметичната сфера и вече гледа към опции извън тази тясна категория.

Инструментите за персонализиране и диагностика не са особено нови в света на козметиката, като в сферата се използва и много от машинното обучение или статистическите техники, които също попадат под по-широкия чадър на изкуствения интелект. Подобни подходи се използват и от много други марки. Сега разбира се генеративният AI е в своя апогей на популярност – или може би дори отвъд – така че инвеститорите и марките искат да знаят какво всъщност може да направи той: Решава ли някакви проблеми? Движи ли растежа?

В зависимост от това кого питате, отговорът може да е различен. Някои новопоявили се проучвания сочат, че извън света на бизнеса споменаванията на AI дори могат да отблъснат потребителите, а не да са двигател на растежа. Същевременно има някои доказателства, че на определени пазари размерът на потребителската кошница и откриването на нови продукти могат да бъдат подобрени с AI инструменти, но трансформационните употреби тепърва ще се развиват в пълния си обем.

Инструментите за откриване на нови продукти, базирани на AI изглежда се справят по-добре на азиатските пазари – затова определено се вижда, че Unilever предпочита да разгръща експерименти на азиатските пазари. Някои наблюдатели предполагат, че бързият темп на дигитализация в Азиатско-тихоокеанския регион е направил потребителите по-отворени към новите технологии.

В интервю пред Glossy, уебсайт за красота и уелнес бизнес, вицепрезидентът на пазарните технологии в Unilever Арън Раджан обяснява, че „като предоставяме революционни завладяващи изживявания за красота, ние можем да стимулираме науката, да изграждаме привлекателност и да демонстрираме пробив по неочакван начин .”

Какво всъщност означава това, е по-малко ясно. Компанията е внедрила над 500 AI възможности, които са формирани в няколко инструмента:

Във Филипините и Тайланд инструментът за различни марки BeautyHub PRO (на снимката) препоръчва продукти въз основа на селфи и въпросник. Според компанията стойностите на кошницата, формирана с помощта на инструмента е с 39% по-висока сравнена с тази от други източници.

Марката Dove разполага с изграден с изкуствен интелект „терапевт“ за скалп и коса, който стартира в САЩ през март, базиран на система от въпросници, който след това предоставя персонализиран „профил на скалпа и косата“.

В Индонезия и Филипините марката Pond’s Skin Institute пуска в края на миналата година „диагностичен инструмент за грижа за кожата“, който „използва AI технология, за да гледа селфитата на потребителите и да извършва анализ на кожата“ и след това препоръчва продукти.

В крайна сметка не става въпрос за нещо кой знае колко впечатляващо и е полезно да се отбележи, че представителите на компанията коментират тези разработки като казват, че тези инструменти не са за стимулиране на продажбите, а за отразяване на технологичните възможности на въпросните марки. Това идва на фона на скорошно проучване на Wall Street Journal за натиск върху технологичните специалисти в бизнеса да покажат, че използват генеративен AI – дори ако друг инструмент или технология може да работи по-добре. „Има ситуации, в които трябва да се откажем от представата, че трябва на всяка цена да правим все повече и повече с GenAI“, казва Шридхар Шарма, CIO на фирмата за финансови услуги Mr.Cooper пред вестника.