Deutsche Telekom използва AI и дийпфейк в новата си камапания за онлайн безопасност

Кампанията на adam&eveBERLIN за Deutsche Telekom хвърля светлина върху нарастващите рискове, свързани със злоупотребата с данни и изкуствения интелект

от Redlink
Deutsche Telekom използва AI и дийпфейк в новата си камапания за онлайн безопасност

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Снимки от празници, семейни тържества или пътувания през уикенда с цялото семейство – това са емоционални моменти, които повечето хора искат да споделят с приятелите и роднините си веднага. Често това се случва по твърде небрежен начин. Веднъж публикувани в интернет, тези лични данни са достъпни по целия свят и без ограничения. Всеки човек, включително дете, има право да взема решения относно своята цифрова идентичност. Но проучванията показват, че до петгодишна възраст средното дете има 1500 свои снимки онлайн - качени без тяхно съгласие от тези, на които имат най-голямо доверие: техните родители. Експертите прогнозират, че до 2030 г. две трети от всички случаи на кражба на самоличност ще включват споделени данни (източник: The New Yorker). Като небрежно споделят изображения на децата си онлайн, родителите рискуват неволно да ги изложат на профилиране от брокери на данни, хакване, лицево разпознаване, педофилия и други заплахи за поверителността и сигурността.

С новата си кампания, Deutsche Telekom обръща внимание на т. нар. „Sharenting“(игра на думи, съставена от думите за родителство и споделяне) – силно критикувана практика, при която родителите споделят онлайн снимки, видеоклипове и подробности от живота на децата си.

С кампанията #ShareWithCare Deutsche Telekom иска да повиши осведомеността за отговорното боравене със снимки и данни в онлайн пространството. С нея Deutsche Telekom и творческата агенция adam&eveBERLIN демонстрират повишените рискове, пред които са изправени родителите, благодарение на нарастването на злоупотребата с данни и изкуствения интелект (AI).

Комуникацията започва с потискащия deepfake спот „A Message from Ella“(послание от Ела). Видеото използва примера на едно семейство, за да покаже последствията от споделянето на детски снимки в интернет. За основа на историята служи образът на 9-годишна актриса, наречена "Ела". С помощта на най-новата AI технология е създадена deepfake версия на момичето като възрастна. Това е първия път, в който е създаден виртуално състарен deepfake на 9-годишно дете, така че то да може да се държи и да спори като възрастна жена. Във видеото можете да видите как "порасналата Ела" се обръща към изненаданите си родители. Тя изпраща предупреждение от бъдещето и изправя майките и бащите пред последиците от споделянето на снимки на техните деца в интернет.Филмът инсценира социален експеримент, който би могъл съсвсем реално да се осъществи под същата форма – защото технологията за него отдавна е налична.

„Deutsche Telekom предлага най-добрата и най-сигурната мрежа“, казва Ули Кленке, главен бранд директор на Deutsche Telekom. „Но освен от достъпа до тази мрежа, ние също се нуждаем от необходимите знания и инструменти за безопасното и отговорно боравене с данни в интернет. Развитието на изкуствения интелект крие както възможности, така и рискове. С това видео оставяме AI да ни предупреди за себе си. И по този начин подчертаваме очарованието му и страхопочитанието към него едновременно. Трябва да се научим да се справяме и с двата фактора по подходящ начин."

За да могат всички хора да участват пълноценно в дигиталния свят, от съществено значение е те да могат да действат безопасно, овластено и справедливо в цифровото пространство. Ето защо Deutsche Telekom се ангажира да насърчава дигиталните умения чрез множество международни инициативи.