Чистият въздух – новата бутилирана вода

Потребителите се интересуват все повече от технологии, уреди и практики, които да им помогнат да дишат по-чист въздух. Чистотата на въздуха се измества от сферата на екологията и отговорното поведение към частния живот и се превръща в лична отговорност.

от Redlink , Източник: Wunderman Thompson Intelligence
LG PuriCare Wearable Air Purifier

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Вируси, фини прахови частици, азотен диоксид, серен диоксид – проследяването им е ежедневие за всеки. Чистият въздух все повече застава в центъра на здравословния начин на живот.

Тази година бележи рекорд в търсенето и споделянето на информация за чистотата на въздуха. У нас това също е устойчива тенденция, като замърсяването на въздуха в София е предмет на обществен дебат отдавна и поне две платформи проследяват в детайли показателите му - airsofia.info с подробна карта и air.sofia.bg на сайта на общината с данни по райони и съответните мерки за деня. На сайта на общината са достъпни и данните от европейския портал на EEA (European Environment Agency), където цветовете за България са доста безрадостни.

По света най-популярните апликации са AirNow и PurpleAir, а от септември в Лондон и Шанхай има специални инсталации, които показват в реално време замърсяването и нивата на смог.

Напълно обяснимо в тази ситуация уредите за пречистване на въздуха очакват ръст в продажбите от 42% до 2025 година (според Emergen Research report), а търсенията за пречистватели за въздух в гугъл са рекордни за последните 5 години. През август тази година KeySmart пускат на пазара портативен пречиствател на въздуха, който унищожава микробите с UV-C лъчи. През септември LG на свой ред пускат маска за многократна употреба PuriCare, която има същите филтри като уредите на марката за домашна употреба. Phillips също предложиха своя модел Fresh Air Mask, с уникалната ѝ AirPower система, която предлага оптимално пречистване и защита, съчетани с лекота на дишането и удобство за носене.

В допълнение на повишеното търсене на лични средства за пречистване на въздуха, хората започват да се замислят и за това как дишат.

Здравословният начин на живот все по-сериозно се свързва с дишането и ефекта, който то има върху състоянието на организма. Появяват се треньори по дишане, които отговарят на повишения интерес към темата. Ричи “The Breath Guy” Босток настоява, че контролираното дишане е следващата революция в здравословното живеене. Според статия в Guardian от август тази година, правилното дишане подобрява съня, регулира кръвното налягане и нивата на стрес, заедно с други ползи.

„Дишане с цел“ е новата мантра и например според Реджина Роки, инструктор по дишане, това е добър начин да се справим със стреса, вълната от насилие в медиите и да успокоим нервите си и ума си. В тази посока върви и Катара Макарти, която през август пуска своя апликация с името „Издишай“, насочена към подобряване на емоционалното състояние на жени в неравностойно положение.

В последните месеци ситуацията с вируса особено много изостря вниманието към качеството на въздуха, който дишаме, както на закрито, така и навън. Потребителите търсят начин да си гарантират най-добро качество на въздуха, като чистият въздух се превръща в новата бутилирана вода. Все пак не бива да се забравя, че чистият въздух не е въпрос само на лично решение, а на социална отговорност и адекватни мерки, спазвани от всички.