Монреал променя инфраструктурата си според климатичните промени

Монреал добавя 30 парка с абсорбиращи пътеки и 400 абсорбиращи тротоара, за да се справи с проливните дъждове.

от Redlink
Монреал променя инфраструктурата си според климатичните промени

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Монреал ускорява усилията си за адаптиране към климатичната криза. На събитието Adaptation Futures, на което градът е домакин през октомври, кметът Валери Планте обявява, че Монреал ще създаде около 30 парка с абсорбиращи пътеки и 400 абсорбиращи тротоара през 2024 и 2025 г.

Абсорбиращите тротоари са участъци от тротоара, където настилката се премахва, за да се направи място за пръст и растителност, които абсорбират и задържат дъждовна вода. По същия начин парковете са проектирани да абсорбират излишния повърхностен воден поток и да предотвратят преливането на канализацията. От 2022 г. насам град Монреал е разработил седем парка с абсорбиращи участъци и 800 такива тротоара.

Канализационните системи в повечето страни не са изградени за проливни дъждове, които стават все по-често срещани поради изменението на климата. Но наводнените улици и домове не са единствените проблеми, създавани от градската среда, която не може да поеме излишните валежи. Когато дъждовната вода се стича от покривите и надолу по улиците, тя се натоварва с микропластмаси и други замърсители, които в крайна сметка си проправят път в реки, океани или водоизточници.

Правенето на градовете устойчиви на дъжд става все по-популярно, тъй като последствията от поройните дъждове стават неизбежни. Монреал се отличава с това, че действа бързо. Това не е дългосрочен план — тези 30 парка с абсорбиращи пътеки и 400 абсорбиращи тротоара ще бъдат построени и ще абсорбират оттичането през следващите две години.

Освен че е функционална и защитна, новата зелена и синя инфраструктура е проектирана да бъде визуално привлекателна и да поддържа местната флора и фауна, адресирайки социалните проблеми около загубата на биоразнообразие, като същевременно добавя така необходимите «джобове» на природата. Според Канадския институт по климата всеки долар, инвестиран в подобна иновация, може да спести 13-15 канадски долара загуби.