Ефектът на червилото личи и в тази криза

Продажбите на козметика от скъпи марки надминават тези на масовите брандове, тъй като потребителите се обръщат към малки, но луксозни покупки за красота.

от Redlink
Ефектът на червилото личи и в тази криза

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Много категории потребителски стоки търпят спад в обема, тъй като кризата с разходите за живот принуждава потребителите да намалят несъществените разходи. В същото време много потребители променят обичайните си марки, купувайки от по-евтини и достъпни в същата категория.

Данните от Circana, консултант по сложността на потребителското поведение показват, че марките за красота в Обединеното кралство се оказват устойчиви – доказателство за така наречения „ефект на червилото“.

„Ефектът на червилото“ е феномен, наблюдаван още от войните през миналия век, че когато са изправени пред икономическа криза, потребителите са по-склонни да купуват по-евтини луксозни стоки. Вместо да купуват скъпи чанти и дрехи, хората купуват скъпа козметика, като например червила от висок клас. В потвърждение на това са данните, че престижните козметични продукти са увеличили продажбите си като стойност с +13,5% и като бройки с +10% през годината до края на август 2023 г., в сравнение със същия период на предходната година, достигайки до £1,4 млрд.

Продажбите на гримове са нараснали с +17%, а продажбите на бройка с 11% (от януари до края на август 2023 г.) в сравнение със същия период на миналата година, подкрепени от широката популярност на уроците за гримиране от инфлуенсъри в TikTok и Instagram.

Коректорите повишават стойността на продажбите си с +35%, а ружовете с +60% през последната година, като продажбите на единица растат съответно с +26% и +46%.

Ема Фишуик, директор на акаунти за Prestige Beauty в Circana, коментира: „Като жест на чисто неподчинение към жертвите, които правят другаде в пазаруването си, потребителите разширяват концепцията за червилото, което обикновено виждаме да расте по време на криза и включват и други сегменти за красота, като грижа за кожата, грим и грижа за косата“.