Завръщането на церемониите

Защо и как брандовете въвеждат ритуали в забързания живот на хората.

от Redlink
Завръщането на церемониите

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Дори във време на изкуствен интелект и технологии, навлизащи във всички сфери на живота, повечето хора признават, че са религиозно или духовно ориентирани по някакъв начин.

Например около 41% от възрастните в САЩ казват, че са станали по-духовни през живота си, в сравнение с 24%, които казват, че са станали по-религиозни.

Същевременно 13% от възрастните в САЩ казват, че са станали по-малко духовни с течение на времето и 33% казват, че са станали по-малко религиозни. Останалите казват, че тяхната духовност и ниво на религиозност или са останали същите, или са се колебали – понякога се увеличават, а друг път намаляват.

Във всички анализирани възрастови групи респондентите са по-склонни да кажат, че са станали по-духовни с течение на времето, отколкото да кажат обратното. Разибра се има големи разлики по възраст - от тези, които са на 65 и повече години, 45% казват, че са станали по-духовни с течение на времето, докато само 8% казват, че са станали по-малко духовни. Сред възрастните под 30 години 30% са станали по-духовни, а 20% са станали по-малко.

Данните от проучването на PEW Research Center показват, че хората имат нужда от антидот срещу света, фиксиран върху бързината и удобството. Младите потребители се обръщат към по-бавни традиции, свързвани с духовни или религиозни практики.

В продължение на тази тенденция, китайската платформа за доставка на храна, Ele.me стартира кампания за пиене на чай като ритуал за почивка за офис служители, базирана върху вековните церемонии за пиене на чай. Символично, стартът на кампанията е в първия работен ден в годината по китайския календар. Възползвайки се от традиционния китайски слънчев термин Yushui - време, което обикновено се свързва с нов живот и пиене на чай, марката предлага отстъпки за избрани напитки и кани работещите да споделят любимите си млечни чайове. Идеята е пиенето на чай да ги доближи максимално до усещането за релакс на тялото и ума, свързвано с чаения ритуал.

Повторяемостта на действията и ритуалите са малко изследвана от марките територия, в която има нарастващ потенциал за връзка с потребителите.