Марките и музеите се обединяват в търсене на нови аудитории

Три примера за успешно сътрудничество между бизнеса и музеите.

от Redlink
Марките и музеите се обединяват в търсене на нови аудитории

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Светът на изкуството все още усеща последствията от пандемията, като 10-те най-добри музея в световен мащаб отбелязват средно 20% спад в посещаемостта през 2022 г. спрямо нивата отпреди 2019 г., вероятно резултат от нарастващите разходи за живот и последица от продължителните ограничения от ерата на COVID. Някои иновативни институции търсят да противодействат на недостига на зрители и да привлекат нови с изненадващи сътрудничества с марки, които им помагат да преосмислят съществуващите колекции.

Това лято Lancôme и Musée du Louvre си партнират в колекция за красота, вдъхновена от девет скулптури от парижкия музей. В кампанията са ангажирани лицата на марката, които са снимани разхождащи се из галерията редом до най-известните експонати. Кампанията залага на най-доброто от двете страни, за да достигне до нови аудитории и да промени имиджа и на двете страни.

Музеят на изкуствата Метрополитън и Verizon стартират първото по рода си изживяване в музея, наречено Replica, което позволява на посетителите да сканират произведения на изкуството и да пренасят елементи от произведенията дигитално в глобалната платформа Roblox чрез добавена реалност (AR). Посетителите на The Met трябва да изтеглят апликация с вградена карта, която да ги насочи към различни произведения на изкуството в музея, да научат повече за тях и да съберат дигитално и безплатно уникални произведения - като японски костюм от ранния 14-ти – началото на 15-ти век или сламената шапка на Ван Гог от неговия емблематичен автопортрет от 1887 г. — за техния аватар в Roblox. В Roblox потребителите могат да видят виртуална версия на емблематичната фасада на The Met на Пето авеню в Ню Йорк и други известни пространства в музея като Голямата зала и стълбището на Голямата зала. Всяка реплика е придружена от информация и подробности за обекта и неговата история.

Къщата-музей на Рембранд в Амстердам си партнира с татуиста Хенк Шифмахер и неговото студио, за да създаде временно студио за татуировки, работещо в емблематичния стил на Рембранд ван Рейн. Проектът се казва „Рембранд завинаги“. Художникът и студиото за татуировки Schiffmacher & Veldhoen имат много общи неща, се казва в проекта за сътрудничество - те са световно известни, майстори на занаята си и дълбоко вкоренени в ДНК-то на Амстердам. Тяхното изкуство също има важни прилики: както офортите, така и татуировките започват с рисунка, която след това се нанася върху носителя с мастило и игла. Както Рембранд използва медна плоча и лист хартия, за да създаде гравюра на своята композиция, татуистите прилагат рисунката си върху човешка кожа. Партньорството се случва през юни в рамките на една седмица и обещава „произведение на изкуството, което ще носите със себе си цял живот“.

Трите примера показват търсене на нови посоки от музеите и марките за мултиплициране на вече познатите аудитории, изграждане на имидж и разширяване на рамките на представянето както на музейните институции, така и на техните партньори.