TikTok детронира Google като най-посещаван уебдомейн през 2021 година

Все повече брандове се фокусират върху контекстуалната реклама и увеличават съдържанието си в социалните медии

от Redlink , Източник: Cloudflare
TikTok детронира Google като най-посещаван уебдомейн през 2021 година

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

TikTok е най-популярният уеб адрес в света през 2021 г., изпреварвайки Google за първи път, според компанията за облачни услуги Cloudflare. Приложението се класира на седмо място в класацията на Cloudflare за 2020 г. (след Google, Facebook, Microsoft, Apple, Netflix и Amazon), но скочи на върха на класацията през 2021.

На 17 февруари 2021 г. TikTok получава първото място на най-посещаван уебадрес за деня, през март и през май 2021г. също е на челно място за няколко дни, но след 10 август поема водещата позиция през повечето дни. В класацията на Cloudflare има отделни дни, в които Google е на първо място след август, но през повечето дни на октомври и ноември TikTok доминира, включително в Деня на благодарността и Черния петък.

Освен че е обявен за най-популярният уеб домейн от Cloudflare, TikTok също така изпреварва Facebook като най-популярен уебдомейн на социални медия.

През последните две години популярността на TikTok експлоадира, като приложението бързо се превърна в част от ежедневието на много хора по света и се наложи като ключова дигитална платформа и двигател на културата по време на пандемията. Към декември 2019 г. приложението привлича 508 милиона активни потребители месечно (MAU). TikTok достига границата от 1 милиард потребители през септември 2021г. и се очаква да достигне 1,5 милиарда активни потребители месечно към края на 2022 г., според App Annie.

Днес, с повече от 1 милиард MAU, TikTok редовно доминира в заглавията, тъй като потребителите прегръщат приложението, а маркетолозите работят усилено, за да включат популярната платформа в своите маркетингови стратегии. През 2021 г. големи марки от редица категории започнаха да се чувстват все по-удобно с платформата и нейните вирусно разпространявани кратки видеоклипове, а TikTok се погрижи да привлече рекламодателите, като удвои поверителността, измерването на рекламите и възможностите за електронна търговия.

Новината, че TikTok изпреварва дългогодишния лидер Google като най-посещаван уебсайт идва в момент на уязвимост на търсачката с предстоящото премахване на бисквитките на трети страни.

Въпреки че разходите за дигитална реклама нарастват от началото на пандемията, маркетолозите се борят с предизвикателствата пред ефективността и измерването с предстоящото премахване на бисквитките. Много брандове са в търсене на алтернативни стратегии, като се фокусират върху контекстуалната реклама и увеличават съдържанието си в социалните медии.

Метеорният растеж на TikTok не е безпрепятствен. Компанията майка ByteDance е изправена пред регулаторен контрол през 2020 г., когато правителството на САЩ се опита да забрани TikTok поради опасения за сигурността на данните. Администрацията на президента Байдън оттегли серията от изпълнителни заповеди от ерата на Тръмп за забрана на TikTok и WeChat през юни 2021 г. и в момента преглежда TikTok и други базирани в чужбина приложения, контролирани от чуждестранни противници.