Стандартите за красота в модната индустрия и доколо жените и мъжете възприемат външния вид различно

Проучване на GLAMI разкрива връзката между модната търговия, навиците за пазаруване и отношението на потребителите в България към телата им

от Redlink
Стандартите за красота в модната индустрия Снимка: Anna Shvets, pexels

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

В днешния забързан и визуално привлекателен свят, начинът, по който изглеждаме се е превърнал в основен фактор за цялостното ни лично възприятие и връзката ни с модата.

Една от основните теми на последното десетилетие е дали модната индустрия промотира реалистични стандарти за телата ни.

GLAMI - водеща европейска модна платформа, проведе проучване сред 20 000 европейци от 9 страни, сред които и 2 488 български потребители през първите десет дни на юни 2023 г. Целта на проучването е да разбере връзката между модната търговия, навиците за пазаруване на потребителите и тяхното отношението към телата им.

Визуалната ни идентичност и модата

67% от българските мъже твърдят, че модната индустрия поставя реалистични очаквания за външния вид, а 44% от жените са съгласни с тях.

Интересен факт е, че на въпроса дали тези очаквания са по-нереалистични за единия пол, отколкото за другия, 58% от мъжете заявяват, че стандартите са еднакво нереалистични както за мъжете, така и за жените, докато 49% от дамите смятат, че за самите тях очакванията за красота и външен вид са по-нереалистични. Само 2% от женската аудитория подкрепя българските мъже, че стандартите за красота са нереалистични еднакво и за двата пола.

Мнозинството (55% жени и 72% мъже) са съгласни с твърдението, че модните брандове промотират продуктите си, като работят с модели, които са с различно телосложение, с идеята да накарат потребителите да се почувстват по-свързани с дадената марка.

Последните кампании на световно известни модни марки, които използват този тип стратегия, започнаха да се отличават и да бъдат все по-търсени, което е доказателство за успешно работещия подход.

Дали формата на тялото е водещ фактор при решението за покупка на модни артикули?
Всички факти сочат, че това не е така. 48% от дамите, участвали в проучването, пазаруват спрямо собствените си нужди и не са били повлияни при решението си за покупка от това дали бранда промотира разнообразни типове тела. 42% от мъжката аудитория обаче са приоритизирали марки, които насърчават това да приемаме телата си, без значение как изглеждат те.

„Сребърно цунами“ в модната индустрия: мит или реалност?
Не е лъжа, че търсенето на по-възрастни модели като жени на 60, 70, 80 и дори 90 годишна възраст нараства както в модата, така и цялостно в индустрията за красота.

Така нареченото „Сребърно цунами“ вече е факт по световните модни сцени. Но дали това е видимо за крайния потребител, особено за възрастните хора, които в ерата след пандемията използват наравно с по-младото поколение възможностите за онлайн пазаруване? Отговорът е категорично "Не".

GLAMI попита кои са типовете тела, които не присъстват достатъчно в модните реклами – 49% от българките смятат, че по-възрастните и на средна възраст тела са най-малко показваните, с което се съгласяват и 36% от мъжете.

Приемствеността на различията е ключова за всеки един бранд и колкото по-рано търговците осъзнаят това, толкова по-добре би било това за тяхната бранд идентичност.