2022 - година на успех за модната електронна търговия

Проучване на GLAMI обобщава постигнатите резулати и предизвикателствата пред индустрията

от Redlink
2022 - година на успех за модната електронна търговия

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

През последните няколко години се случиха събития, които никой реално не можеше да си представи, че ни очакват. Вълната от събития донесе предизвикателства, които доведоха до множество промени на нагласите на потребителите и бизнеса и повлия във всички сфери на икономиката и потреблението както в световен мащаб, така и у нас.

Проучване на модната платформа GLAMI показва, че 2022 като цяло може да се определи като година на успех за модната електронна търговия, въпреки трудностите, пред които трябваше да се изправи тази индустрия. По отношение на своите бизнес резултати, 58% от партньорите на GLAMI гледат положително на 2022 година.

Повечето модни електронни магазини отчитат ръст на продажбите си през 2022г.

66% от тях отчитат увеличение на приходите си в сравнение с 47% през 2021 г. За 17% от приходите остават същите, каквито са били преди турбулентната година, докато само 17% отчитат спад.

След две години на пандемия и ограничения модната индустрия се завръща към нормалното си състояние, като потребителският интерес се насочва към обичайното „сезонно“ търсене.

2022 - година на контрасти, но и на обновяване

Войната в Украйна и предизвиканите от нея поредицата от събития разклатиха икономическото положение в световен мащаб. Инфлацията, която достигна драстичните 16,9% през ноември за България, бе най-голямото предизвикателство за модната индустрия и по-конкретно за модните онлайн магазини. Индустрията отчита ръст на цените на енергията, наемите и материали за изминалата година. Именно заради високата инфлация, електронните магазини бяха принудени да увеличат разходите си за реклама, както и да въведат по-големи отстъпки на стоките си. Данни от проучването на GLAMI показват, че разходите за реклама за 2022 са се увеличили драстично в сравнение с предходната година. Необходимостта от намаленията доведе до по-нисък марж на печалба.

Елементът на персонализация в модното онлайн пазаруване също се е покачил значително.

С немалко предизвикателства се сблъска индустрията през 2022, но безспорен факт е, че всеки един от тези фактори е оставил отражение върху поведението на българските потребители, особено през последното тримесечие на 2022. Дрехите и обувките не са продукти от първа необходимост, за това много от представителите на индустрията имаха оправдани притеснения за развитието на бизнеса си. Това беше особено показателно през най-важния период на годината за електронната търговия – този от Черния петък до Коледния сезон. Въпреки, че високата инфлация, геополитическите предизвикателства, енергийната криза и очакваното влошаване на макроикономическите резултати, може да са оказали голямо влияние върху поведението на потребителите през последното тримесечие, възстановяването на търсенето през 2022 г. като цяло доведе до успешна година за модната електронна търговия.

Предстои година на оптимизъм за българската модна електронна търговия

Повече от половината представители на модната търговия очакват подобрения в онлайн пазара през 2023г.

Трудностите и предизвикателствата не успяват да уплашат или сломят духа на представителите на модната електронна търговия в България. Напротив - те са по-мотивирани от всякога и си поставят все по-амбициозни цели. Повече от половината участници в проучването на GLAMI споделят, че очакват 2023 да бъде още по-успешна от предходната, въпреки влиянието, което оказва инфлацията върху поведението на клиентите. 17% от тях са променили "поведението си" през 2022, което потенциално би засегнало търговията на дребно и тази година.

GLAMI.bg е част от GLAMI group, водеща европейска платформа за модни открития, присъстваща на 14 пазара. GLAMI е уникална модна платформа, базирана на изкуствен интелект, има за цел да се превърне в първата стъпка за всеки потребител в България, решил да пазарува модни артикули онлайн. Повече от 1 милион продукта и 11 000 марки могат да бъдат намерени в GLAMI.bg.