Какво правят в свободното си време различните поколения?

Преглед на медийното потребление по света сред различните възрастови групи.

от Redlink
Какво правят в свободното си време различните поколения?

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Геймингът е най-популярното занимание за свободното време за представителите на Gen Z, според проучване на компанията за анализи на игри Newzoo – най-довереният и цитиран източник в света за прозрения и анализи на пазара на игри. Проучването на Newzoo е проведено между януари и април 2021 сред 72000 човека на възраст от 10 до 65 години в 33 страни от всички региони на света.

Според базирания на проучването доклад Newzoo’s Generation Report, забележителните 81% от представителите на поколението Z заявяват, че играят видеоигри. И докато този процент намалява с всяко следващо по-възрастно поколение, цели 42% от най-възрастните участници в проучването – т.нар. Baby Boomers също играят. Приблизително 69% от потребителите от поколението Z и 70% от милениалите са харчили пари за игри през последните шест месеца, спрямо 52% и 29% съответно от поколение X и Baby Boomers.

Представителите на Gen Z прекарват една четвърт (25%) от свободното си време в игра на видео игри, което прави за тях гейминга по-популярен от всички други дейности за забавление, включително и социалните медии. Същото важи и за Милениалите, докато телевизията е най-популярното забавление за по-възрастната аудитория (Бейби Бумъри). Младите хора прекарват 18% от свободното си време в социалните медии, а 17% от него в платформите за стрийминг на видео съдържание. Същото важи и за милениалите, като видеоигрите при тях заемат една пета (21%) от общото им свободно време, а стриймингът на филми и сериали при тях има 19% дял. За по-възрастната аудитория гледането на телевизия се оказва най-популярното прекарване на свободното време. За аудиторията от поколение X той отнема 24% (в сравнение с 18% на видеоигрите), а за Baby Boomers – 35% (в сравнение само с 10% за видео игри). Четенето на книги е по-популярно сред по-възрастните и намалява с всяко по-младо поколение, а слушането на музика е относително еднакво при всички възрасти.

Геймингът е едно от най-популярните забавления в света и потребителите се занимават с игри по повече начини от всякога. По-младите поколения прекарват значително време в по-модерни форми на игрална ангажираност, включително гледане на игрово съдържание и общуване в самите игри. Те обаче прекарват повече време в игра, отколкото с всяка друга форма на игрална ангажираност.

Но игрите не са само за по-младите поколения. Докато поколенията Z и милениали са много по-склонни да прекарват свободното си време в игри, отколкото всяка друга форма на забавление, има все по-голям брой възрастни потребители ангажирани с игри.

За разлика от другите форми на забавление, видеоигрите отговарят на широк спектър от нужди. Те не само са средство за релаксация, бягство и запълване на времето, но и предоставят пространство за социализация, състезание и творчество при създаване на съдържание, особено за израсналите с дигиталните поколения с дигитално естество.

Част от нарастващата привлекателност на игрите сред широка аудитория е заради потенциала за социално общуване и творчество свързано с игрите. В резултат на това марките трябва да разберат по-добре ролята на игрите в социалния живот и култура на своите потребители и да използват игрите като удачен начин за достигане до своите аудитории и привличане на нови такива.