Какво да гледаме довечера?

Огромният избор на съдържание започва да става бреме за зрителите и решението изглежда идва от старата, позната линейна телевизия.

от Redlink
Какво да гледаме довечера?

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Възможностите за гледане на видео и телевизионно съдържание никога не са били по-големи, но намирането на телевизионно съдържание, независимо дали е традиционно или стрийминг, може да бъде разочароващо и отнемащо време начинание за зрителите.

Проучване на Comcast Advertising и FreeWheel отбелязва основните проблеми в това отношение. Само 25% от анкетираните зрители казват, че цялото им съдържание е достъпно на едно място. Две трети от европейските зрители прекарват повече от шест минути в търсене на нещо за гледане, а 46% казват, че трудността при намирането на ново съдържание може да бъде разочароваща.

Социалните кръгове играят голяма роля в това как зрителите научават за ново съдържание: 51% от европейските (срещу 55% ​​от американските) зрители казват, че получават препоръки от приятели, семейство и колеги. Изборът на зрителите се влияе от ситуационни фактори, но жанрът е основополагащ: 75% от европейските зрители казват, че жанрът е ключов фактор при избора какво да гледат.

Услугите за стрийминг вече търсят нови начини насърчаване на потреблението на съдържание, като същевременно улесняват намирането му. Например Disney+ планира да пусне „линейни тематични канали“, посветени на някои от най-популярните си марки като Marvel и Star Wars, които ще съдържат поредици филми/телевизионни сериали/епизоди от тези конкретни марки. Каналите ще бъдат подобни на FAST услугите (безплатна телевизия с реклама) предлагани от конкурентите, но с абонаментна цена за Disney+. Услугите на каналите FAST също имат такива линейни тематични канали, фокусирани върху конкретни програми или категории програми, например криминални драми.

Цялото това линейно съдържание, подредено „като по телевизията“, звучи като нещо от старата школа. Целта е да се постигне двоен резултат – първо, да се преведе по-възрастният телевизионен зрител в бъдещия дигитален видео свят. Второ, да се даде на потребителя още по-голям избор. Изглежда хората искат линейно телевизионно изживяване, което преминава от едно шоу към друго, без потребителят да трябва да вдига дистанционното. Така да бъде.

Същевременно сърфирането по каналите все още е живо: 55% от европейските зрители започват търсенето на съдържание чрез сърфиране по канали или превъртане през програмен справочник или приложение. Индивидуалните платформи играят важна роля в начина, по който зрителите избират съдържание: 53% от европейските зрители намират и гледат съдържание, препоръчано на началния им екран, което подчертава колко важно е собствениците на съдържание и рекламодателите да се възползват от тази функция. Промоциите и авто-рекламите също повишават обмислянето на съдържание: 85% от зрителите в САЩ и Европа са повлияни да гледат препоръчано от доставчика съдържание, ако са виждали реклама или трейлър преди това.

Платформите вече работят в посока на промяна на началните си страници. В създаването на нови връзки със съдържанието линейните тематични канали могат да седят близо до селекцията на началната страница от отделни оригинални стрийминг епизоди. Въпросът е дали всички тези вариации на темата към потребителското съдържание - по сериали/канали/програмни теми/или брандирани програмни теми - са добри за откриване на развлечения за потребителите? Дали това води до по-голямо общо време, прекарано в услугата - което може да бъде инструмент за продажба на висококачествено съдържание и реклами - или не?

С огромен обем съдържание, налично в множество платформи и устройства, потребителите са затрупани с избор. Всичко, което подобрява изживяването при откриване и навигация вероятно ще доведе до повече възможности за ангажиране на зрителите с подходящи реклами и изграждане на позитивни настроения към марката.