Футболът – скъп до невъзможност

Правата за излъчване на спорт са все по-скъпи и това неминуемо ще промени света на спорта и медиите.

от Redlink
Футболът – скъп до невъзможност

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Висшата лига на френския футбол се бори да намери телевизионен дистрибутор само седмици преди началото на новия сезон. Професионалната футболна лига (LFP) – ръководният орган, отговарящ за първите две дивизии на Франция – трябва да помисли за последиците от евентуален сезон без излъчване на мачовете или да намери решение, включително да вземе нещата в свои ръце.

Цените за спортните медийни права се увеличават, като прогнозите от миналата година предвиждат световният пазар да надхвърли 61 милиарда долара тази година, въпреки че голяма част от това се дължи на големи състезания като Еврото или Олимпийските игри.

Футболът остава спортът с най-висока стойност по отношение на медийните права като цяло, но все по-често ключовите европейски телевизионни оператори се борят да се справят с проблемите на стагнацията в броя на абонатите или зрителите от една страна, а от друга с все по-високите цени на правата.

Това е причина и за проблема във Франция. Не успявайки да намери купувач, готов да покрие цената от около 800 милиона евро, според Financial Times, LFP дори се е подготвял за създаване на собствен телевизионен канал, вероятно превръщайки се и в стрийминг/рекламен бизнес. Но след като до началото на първенството остават само 10 седмици, това е много трудна задача, дори в луда по футбол страна, където спортът е ключова тема в обществото и огледало на представата на нацията за себе си.

Като се оставят настрана напълно реалните обвинения за некомпетентност в процеса на търг за правата на лигата за 2024-2029 г. – след изтичането на текущата сделка с Amazon – проблемът, пред който е изправена LFP, може да се окаже идентичен на същото в други лиги в ерата на геометрично покачване на цените за спортни права.

Други наблюдатели смятат, че част от проблема е огромното финансово неравенство в лигата, като притежаваният от Катар ПСЖ (Пари Сен Жермен) се радва на една четвърт от всички телевизионни приходи на висшата дивизия, макар че това е само малка част от общите приходи на клуба. За други отбори дори незначителна част от телевизионни приходи често са най-важния им доход.

Проблемът с огромната цена на правата е особено видим когато основното вълнение намалява или е застрашено от конкуренцията след дълга доминацията на един клуб или, в тази връзка, от изтичане на таланти от същия клуб. След като суперзвездата Килиан Мбапе най-накрая е готов да напусне Пари Сен Жермен – носител на десет титли през последните 12 години – причините потребителите да се включат или да платят за стрийминг на мачовете бързо намаляват.

За другите клубове в лигата на Франция заплахата от липса на телевизионни пари може да бъде потенциално разрушителна, което на практика принуждава спешна продажба на таланти от френския футбол, за да се запълни финансовата дупка.

В по-широк план спортът претърпява големи и противоречиви промени.

Стриймингът настъпва: някои от големите стриймъри стават все по-заинтересовани от наддаването за спорт, като например Netflix се подготвя да излъчва голямо спортно събитие на живо този декември.

Нови източници на пари: видовете компании, които рекламират във и около футбола, се променят – пример са последните новини, че германският клуб Борусия Дортмунд сключва сделка с оръжейна компания, което подсказва, че търсенето на нови приходи е изпъстрено с противоречия.

В дълбок контраст с неспособността на LFP да събере 800 милиона евро, през декември 2023 г. английската Висша лига сключва сделка на стойност над £5 милиарда със Sky за показване на мачовете онлайн и по телевизията.