Олимпиадата продължава по Netflix

След големия успех на олимпийските игри в Париж, Netflix ще удължи вълненията около топ спортистите със специална поредица.

от Redlink
Олимпиадата продължава по Netflix

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Олимпийските игри в Париж приключиха при огромен интерес, включително и в България. Netflix залага, че интересът към Олимпиадата ще продължи дълго след церемонията по закриването и затова платформата е сключила сделка с Международния олимпийски комитет за излъчване на филми, разказващи за живота зад кулисите за спортистите и техните пътувания. Стрийминг гигантът разчита, че тази поредица от проекти в крайна сметка ще имат същата притегателна сила като неговите изключително успешни документални сериали Formula 1: Drive to Survive.

Придобиването на права за показване на спорт на живо е все по-често срещано за големи стрийминг компании като Netflix, YouTube и Amazon Prime и може да привлече огромна аудитория – но също така е много скъпо. Документалните филми за спортни звезди са по-евтини, но има също такава вероятност да привлекат значителен брой зрители. Документалният филм за Бекъм от четири части например е голям хит на Netflix.

Изследванията подкрепят тази тенденция: скорошно проучване на фенове на женския спорт установява, че 72% имат интерес към спортисти извън конкретния спорт, който следят. За мъжете това все още са стабилни 45% процента. Стрийминг платформите се насочват все повече към успуги, подкрепени от реклама и за тях е жизнено важно да привличат нова аудитория, която открива подходящо за себе си съдържание.

Според New York Times Netflix е постигнал споразумение с МОК (Международния олимпийски комитет) за частично заснемане на втори сезон на Sprint – документален филм за тренировъчните режими на елитните спринтьори – по време на летните олимпийски игри във Франция. Друг проект, наречен Simone Biles: Rising, вече е хит на Netflix, като втора част ще бъде излъчена след представянето й на Олимпийските игри. Още една поредица ще покаже съдбата на олимпийския мъжки баскетболен отбор на САЩ.

МОК закъснява с участието си в тенденцията на спортните документални филми, но изглежда, че възприема напълно възможността да се включи сега. „Не можете да разказвате тези истории единствено на всеки четири години и да очаквате да останете актуални“, казва Янис Екзархос, главен изпълнителен директор на Olympic Broadcasting Services, медийното подразделение на МОК, пред New York Times.

Междувременно Discovery+ се превръща в най-бързо развиващата се платена стрийминг услуга в Обединеното кралство, отчасти благодарение на сделка за £1 млрд., която Warner Bros Discovery сключва с МОК преди шест години. Това означава, че за първи път зрителите плащат за абонамент за телевизия или стрийминг, за да гледат всички олимпийски събития.

Според WBD, цитиран от Guardian, публиката на стрийминг платформи за Париж 2024 надминава цялата на игрите в Токио още преди втория ден от състезанието. Желанието за достъп до пълно покритие кара Discovery+ и американския Max да регистрират повече клиенти за платен стрийминг, въпреки че не е обявено точно колко.

Андрю Георгиу, ръководител на европейския спортен бизнес на WBD, казва пред Guardian по този повод: „Спортът е страхотен в привличането на нови абонати, ключът е да ги задържиш.“