И YouTube гледа към излъчването на спорт

YouTube става все по-важен канал за гледане на спорт и това е посока с голям потенциал за развитие на платформата.

от Redlink
И YouTube гледа към излъчването на спорт

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

През последната година броят на часовете спортно съдържание, гледано в YouTube, се е увеличил с 45%. Изпълнителният директор на платформата Нийл Мохан казва, че „все още сме в много, много, ранния етап на това, в което тенденцията може да се развие“.

Според Мохан повече от 35 милиарда часа спортно съдържание е гледано в YouTube през изминалата година, като все повече от това гледане се извършва на телевизионни екрани. „Това не е просто най-големият екран в къщата, това е нашият най-бързо развиващ се екран“, казва той пред Financial Times директно от Олимпийските игри в Париж.

Наскоро главният бизнес директор на Alphabet Филип Шиндлер също съобщава, че гледанията в YouTube на свързани телевизори са се увеличили с над 130% през последните три години и че времето за гледане на CTV (свързана с интернет телевизия) за спорт нараства с 30% на годишна база.

Въпреки че не е партньор на Международния олимпийски комитет, YouTube има договори с някои водещи телевизионни оператори излъчващи олимпийските игри да предава акценти от Париж. Платформата също така работи с инфлуенсъри, за да предостави на зрителите в някои региони съдържание зад кулисите на Олимпийските игри.

През изминалата година YouTube започва да гради собствено спортно присъствие, включително седемгодишен договор за показване на живо на мачове от НФЛ, сделка със Суперлигата на жените в Англия и обвързване с F1 за показване на поредица за женски състезания.

Излъчването на повече спорт не е самоцел, а добре премислено решение. Повече спорт, по-големи екрани, по-дълго време за гледане и колективно изживяване на живо – това е животът на зрителите. YouTube е в добра позиция да спечели по-голям дял от рекламните бюджети, които се досега отиват основно в линейната телевизия. В стремежа си да се обърне към спорта и да стане влиятелен играч там, Youtube се конкурира с други платформи за стрийминг, включително Amazon, AppleTV и Netflix, които вървят по същия път в по-голяма или по-малка степен. По този повод Нийл Мохан, главен изпълнителен директор на YouTube, казва: „Ние работим в тясно партньорство с лиги по целия свят, с излъчващи спортни състезания партньори, с медийни партньори по целия свят от много години. Но бих казал, че въпреки това, ние все още сме в много ранните дни на това, което спортът може да стане за нашия бизнес”.