Borussia Dortmund има спонсор оръжейна компания и това е важно

Решението на Borussia Dortmund да приеме спонсорство от оръжеен производител отбелязва нови посоки и стратегии в спонсорството на спорта.

от Redlink
Borussia Dortmund има спонсор оръжейна компания и това е важно

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Новината, че производител на оръжия ще спонсорира футболния клуб Борусия Дортмунд (BVB) предизвиква смесен отклик, но всъщност този ход на футболния клуб е част от по-широка тенденция професионалните спортни клубове в цяла Европа да гледат отвъд партньорства само с марки, насочени директно към потребителите.

Rheinmetall е оръжейна компания, базирана на 70 километра от Дортмунд и е първата немска отбранителна компания, която ще спонсорира отбор от Бундеслигата, когато подпише договора си с клуба от Северен Рейн-Вестфалия. Новината идва по време на подготовката на финала за Шампионската лига на 1 юни.

Многогодишната сделка ще позволи на най-големия производител на боеприпаси в Европа (той също така произвежда бойни превозни средства на пехотата, части за танкове и бойни дронове) да показва логото си на рекламни табла на стадиони и на заден план на пресконференции. Той обаче няма да се появи на фланелките на играчите.

В изявление, признаващо геополитическите нюанси на този ход, председателят на BVB Ханс-Йоахим Вацке излага позицията на клуба:

„Сигурността и отбраната са основни крайъгълни камъни на нашата демокрация. Ето защо вярваме, че е правилното решение да разгледаме много внимателно как защитаваме тези ценности. Особено днес, когато всеки ден виждаме как трябва да се защитава свободата в Европа. Трябва да се справим с тази нова нормалност. Очакваме с нетърпение партньорството с Rheinmetall и като Борусия Дортмунд съзнателно сме открити за диалог.”

На маркетингово ниво този ход отразява промяна в мисленето на по-малко видимите индустриални компании, подобно на оръжейните, действащи като марки, които трябва да ангажират бизнес купувачите си като хора. Миналата година проучване на фирмата за разузнаване на спонсори Caytoo установява, че индустриалните марки присъстват все по-често върху фланелките на професионалните отбори по футбол, крикет и ръгби в Англия.

Навлизането на оръжейни марки в спорта има своето обяснение. Футболните клубове (и големите футболни състезания) отдавна са привлекателни за марки от всякакъв вид, като се има предвид обхватът, който тяхното спонсорство може да постигне в толкова обичан и гледан спорт като футбола. И тъй като достъпът на определени категории – веднага идва наум хазарта – става ограничен, други неочаквани категории могат да се наместят в това пространство.

На фона на продължаващата война в Украйна и по-глобалната несигурна политическа среда, Financial Times отбелязва, че европейските оръжейни компании се ребрандират като защитници на демократичните ценности.

Това потенциално може да има интересни последици за целия германски футбол, тъй като Бундеслигата се стреми да се възползва от неотдавнашния успех на Байер Леверкузен, който сложи край на доминацията на Байерн Мюнхен в лигата, а това спомага за увеличаване както на посещаемостта на мачовете, така и на телевизионната гледаемост. От там Бундеслигата гледа към изграждане на глобална аудитория и увеличаване стойността на своите медийни права.

Въпреки това последиците от намесата на отбранителните марки в една силно глобализирана и – на повърхността – аполитична интелектуална собственост са сложни. Какъв би бил например ефектът от спонсорството на германската отбранителна компания върху китайските зрители?