Домакинствата реагират на инфлацията с намалено пазаруване

Kantar проследява в свой анализ как домакинствата във Франция се справят с инфлацията на цените на храната, като насочват към механизми, типични за ситуацията в цяла Европа.

от Redlink , Източник: Kantar
Домакинствата реагират на инфлацията с намалено пазаруване

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Във Франция рязкото покачване на цените на храните изкуствено повишава оборота на магазините за бързооборотни стоки и храна, като всъщност прикрива друга реалност. Ежедневните продажби на продукти намаляват като обем от началото на годината, като продажбите на бързооборотни стоки намаляват с 4% от януари до март.

Инфлацията на цените на храните във Франция достига нов рекорд от 16,2% (източник: Circana) през март 2023 г.– шестият пореден месец на двуцифрено увеличение. Това теоретично би довело до 42 евро увеличение на месечните разходи на домакинствата, ако купуват същите продукти като предходната година. Разходите обаче се увеличават само с 10%, поради това, че потребителите използват набор от тактики за буфериране на увеличенията на цените, като предприемат коригиращи действия и адаптират поведението си. Тези механизми са характерни за много от пазарите, на които цените на храните продължават да растат.

1. Бюджетен контрол

Френските потребители увеличават брроя на посещенията си в магазина, за да управляват бюджетите си ежедневно, като коригират покупките си непрекъснато, според актуалните им цени и намаления. Те посещават магазините по-често, но купуват по-малко всеки път: само 11,6 артикула средно през март 2023 г. в сравнение с 12,3 през 2022 г. Междувременно разходите за всяко посещение увеличават с 1,95 евро (6,5%). Честотата на пазаруване се увеличава през март във всичкивидове магазини, като броят на посещенията се повишава с 3,2%, достигайки до 8,5 пазарувания/транзакции за четири седмици.

Купувачите обикалят магазините, като избират артикул с най-ниска цена от всяка продуктова категория в магазина. Три четвърти от потребителите (76%) казват, че редовно съставят списък за пазаруване, определянето на бюджетен таван за всяко пазаруване също е популярна тактика.

2. На лов за най-добрите цени

Много рязкото покачване на цените на бързооборотните стоки оказва силно влияние върху начина, по който французите избират и пазаруват храна. По-малко от половината домакинства (45%, -1,4 пункта на годишна база) в момента казват, че придават „голямо значение на марката“, а обръщането на избора към по-евтин вариант е на най-високото ниво досега.

Потребителите избират все повече “частни” марки (собствени марки на самия магазин), които са спечелили 2,5% пазарен дял за сметка на големите марки. На последните им е трудно да защитят позициите си, тъй като магазините агресивно преминават към промоции, за да подкрепят собствените си “частни” марки.

Промоциите са по-популярни от всякога: 60% от домакинствата (+2%) казват „Ще купя марка, която обикновено не купувам, ако видя, че е намалена“, като 37% твърдят „Посещавам няколко магазина, за да се възползвам от най-добрите отстъпки". Промоциите представляват 25% от разходите за продукти за здравето и красотата.

3. Промяна на хранителните навици

Френските домакинства са намалили драстично обемите, които купуват. Общото намаляване на консумацията на бързооборотни стоки е -4% и -5,8% за традиционните пресни продукти. На щанда за риба спадът в обемните продажби е главозамайващ и достига до -12%.

Домакинствата приготвят ястия на базата на тестени изделия, ориз и яйца, които са по-евтини, но и съдържат по-малко животински протеини. Те намаляват или от време на време дори изпускат предястие или понякога ястие със сирене или десерт.

4. Двойна опасност за най-бедните домакинства

През първото тримесечие на 2023 г. разходите са се увеличили най-много за домакинствата с най-скромни доходи. След значително намаление на обема на покупките през миналата година, сега те се презареждат със запаси от хранителни продукти, като много от тези продукти са закупени на промоция.

Увеличението на разходите е по-забележимо при домакинствата с по-ниски доходи, отколкото при средните домакинства, тъй като техните кошници съдържат повече евтини и основни ежедневни стоки. Тези продукти, както и собствените марки на магазините, са най-силно завишени, поради силната им зависимост от суровини и енергия, които са поскъпнали.

5. Възход за всички видове магазини

Търговията с бързооборотни стоки е изключително конкурентен сектор и ако клиентите не харесват цените в един магазин, те отиват другаде: всяко домакинство пазарува средно в около 9 различни супермаркета.

От началото на годината каналите с най-добро представяне са:

Хард дискаунтъри, които увеличават пазарния си дял с 0,4% до 11%. Начело са Lidl, Aldi и E.Leclerc, като последният вече държи 22,5% дял.

Супермаркетите с ръст от 0,2% до 29,6%.

Малките квартални магазини, които увеличават пазарния си дял с 0,2% до 6,8%. Трафикът се е увеличил със 7% поради увеличаване на честотата на пазаруване. Френските потребители използват малките магазините като временно решение, но каналът представлява 50% от дистрибуцията на бързооборотни стоки за 2,2 милиона клиенти, живеещи в най-големите френски градове, които посещават подобни магазини 89 пъти годишно.

Онлайн каналът спада с 0,2% от пазарния си дял до 9,0% и това е единственият формат за пазаруване, отчитащ спад.

Политиките на домакинствата за редуциране на разходите са факт и връщаенто към предишното състояние на пазаруване се случва много по-бавно или изобщо е под въпрос. Търговците трябва да се адаптират към новата реалност и това важи далеч не само за Франция.