12 ключа към маркетинга в YouTube

YouTube e огромна дигитална платформа, която еволюира непрекъснато и това изисква нови знания за правилното планиране на кампании от страна на маркетинга и агенциите.

от Redlink
12 ключа към маркетинга в YouTube

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

YouTube е онлайн платформа и социална медия за споделяне на видео съдържание, създадена през 2005 г. и в момента собственост на Google. Платформата има повече от 2,5 милиарда месечни потребители, които гледат повече от един милиард часа видеоклипове на ден. YouTube има огромен потенциал за обхват през множество дигитални устройства, включително сред по-младата аудитория. Той се конкурира с телевизията за аудитория, въпреки че вниманието и изглеждането на рекламата могат да бъдат предизвикателство поради естеството на платформата, нейните рекламни формати и устройствата, на които се гледа най-много.

Марките могат да се ангажират с потребителите на YouTube както чрез органичен обхват, така и чрез платена реклама в други канали в YouTube, както и чрез работа с инфлуенсъри и създатели на съдържание - „YouTubers“. Реклами могат да бъдат закупени през модели CPM, CPV или CPA, в зависимост от рекламния формат.

В своя анализ с препоръки за специалистите по маркетинг, сайтът WARC посочва 12 важни характеристики на YouTube, които са ключови за успешна работа с платформата.

1. Потреблението на YouTube продължава да расте и се разширява с нови използвани устройства
Мобилното потребление на YouTube расте силно. През 2020 г. аудиторията е гледала средно 22 часа всеки месец, според анализ на данните на App Annie за мобилни устройства с Android. На осем пазара потреблението на YouTube сред потребителите на приложения е нараснало с двуцифрени числа. Потреблението на смарт телевизори също нараства и сега представлява почти една четвърт от цялото гледане на YouTube, като много аудитории не виждат разлика между YouTube и традиционната телевизия. 60% от това време за гледане е на съдържание, което е 21 минути или повече, а средната продължителност на гледане е три часа. Компанията твърди, че в момента достига до повече хора на възраст от 18 до 49 години, отколкото всички линейни телевизионни мрежи взети заедно. Аудиторията на YouTube включва повече мъже, отколкото жени - 56,6% мъже и 43,4% жени. Повече от две трети от потребителите са на възраст между 18 и 34 години. Под натиска на TikTok, нарастващият акцент върху видеото на живо и късите формати, вероятно ще привлече по-голяма публика и по-голямо потребление в бъдеще.

2. Въпреки разрастването на TikTok, YouTube е ключов начин за достигане до поколението Alpha
През 2019-2020 г. времето, прекарано от децата в TikTok, нараства бързо в Европа и САЩ, но използването на YouTube също расте и се изравнява с TikTok. YouTube е най-добрият източник на детско съдържание, като YouTube и YouTube Kids (66%) са комбинирани на второ място след Netflix (69%) като най-гледаните услуги за стрийминг от деца, пред Disney+. Следователно има възможност да се използва YouTube, за да се достигне до тази аудитория чрез първокласно, безопасно и надеждно съдържание. Смартфоните (59%) и таблетите (56%) са най-предпочитаният избор от децата за гледане на програми.

3. YouTube Shorts не е клонинг на TikTok, а възможност за достигане до нови аудитории
YouTube Shorts е вертикален формат, с дължина до 60 секунди. В момента тези видеа достигат до милиард и половина зрители месечно. Това е отлична възможност за достигане до нови аудитории, тъй като кратките формати се излъчват на две независими платформи – от една страна в самия YouTube, а от друга във фийда на YouTube Shorts.

4. YouTube е важна платформа за създателите на съдържание
YouTube има два милиона създатели на съдържание в своята партньорска програма. Осигуряването на приходи от видеоклипове чрез Партньорската програма на YouTube е един от най-използваните начини, по които създателите на съдържание могат да печелят пасивен доход (те запазват 55% от приходите от реклами).

5. Въвеждането на директно пазаруване е приоритет
През 2021 г. YouTube стартира пилотен проект, при който влогърите могат да маркират продукти в Merchant Feed и да кажат, че представят продукт на дадена марка, така че хората да могат да отидат и да го купят направо от видеоклипа. Пазаруването на живо също е фокус за платформата.

6. Клиповете в YouTube и в телевизията се създават по аналогичен начин и се подчиняват на еднакви креативни принципи.

7. Вниманието и изглеждането на рекламите докрай може да е проблем за ефективността
Изследване на професор Карен Нелсън-Фийлд, основател и главен изпълнителен директор на Amplified Intelligence, използва запис от уебкамера/мобилна камера от устройствата на потребителите, за да оцени нивата на внимание към видеорекламата. Проучването установява, че 54% ​​от цялото обърнато внимание е ниско, докато само 32% е високо. Останалите 14% от вниманието, отделено на рекламата, е преди/без внимание. Това допълва предишни изследвания, че рекламите в YouTube имат само 53% процент на внимание и че телевизията печели повече внимание, с двойно повече активно гледане от YouTube

8. Измерването на ефективността на рекламата в YouTube изисква нови методи за измерване „без бисквитки“

9. Емоционалните реклами с интересна история имат голям вайръл потенциал в YouTube

10. YouTube препоръчва по-кратки реклами за внимание към продукта и намерение за покупка и по-дълги за запознаване с марката

11. За максимална ефективност YouTube препоръчва съдържанието да е създадено специално за онлайн видео платформа.
От онлайн видеото потребителите искат забавление, докато в социалните медии търсят разсейване, за да прекарат времето си. Тази разлика в мисленето се отразява в навиците за гледане. Възможността за ангажиране е малко по-дълга в YouTube, отколкото във Facebook, където има повече разсейващи фактори.

12. YouTube препоръчва каналът на марките да има три акцента в съдържанието, за да балансира ангажираността и информацията:
Впечатляващо съдържание – голям бюджет, висококачествени видеоклипове, премиери няколко пъти в годината, за да се постигне широк обхват и да се отговори на нуждата от забавление при сърфиране.

Системно поддържано съдържание – системно планирани видеоклипове, за да посрещнат нуждите на лоялните потребители, по възможност в последователен формат на „серии“. Това също може да отговори на нуждата от забавление при сърфиране.

Помощно съдържание – нискобюджетни, постоянно налични видеоклипове, които отговарят на въпроси на потребителите, когато са в режим на търсене, напр. съвети или „направи си сам“.