Всеки трети американец е влязъл в дългове за празниците

Според проучване на LendingTree родителите с малки деца и милениалите най-често са влизали в дългове по Коледа, а средният размер на празничните заеми в САЩ е $1249

от Redlink
Всеки трети американец е влязъл в дългове за празниците

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Празничният сезон често е тежък за финансите на потребителите: от изготвяне на планове за пътувания до купуването на подаръци за близките. За някои хора това може и да означава да харчат извън разполагаемия бюджет, като добавят дълг към кредитната си карта, ползват лични заеми или BNPL финансиране (купи сега – плати по-късно) финансиране.

LendingTree е водеща в САЩ онлайн платформа, която дава на потребителите увереност във финансовите им решения, като им дава възможност да сравняват множество оферти от национална мрежа от над 500 партньора. Само с едно просто търсене в платформата потребителите могат да изберат опцията, която най-добре отговаря на техните финансови нужди.

LendingTree възлага на Qualtrics да проведе онлайн проучване сред представителна извадка от 2037 потребители в САЩ от 14 до 20 декември 2021 г. Проучването на LendingTree установява, че повече от една трета от потребителите в САЩ (36%) са поели дълг през този празничен сезон със среден размер от $1249. Потребителите в САЩ съобщават, че са похарчили най-много пари през този празничен сезон за своя съпруг или половинка (34%). Други, които са получили скъпи подаръци, включват: деца (27%), родители (9%), някой друг (7%), приятели (7%), внуци (6%), други членове на семейството (6%), братя и сестри (4%).

Докато да зарадвате любимите хора с подаръци със сигурност е емоционално удовлетворяващо, идва и въпросът за изплащането на този подарък.

Ключовите констатации от проучването на LendingTree са:

Повече потребители са взели заем през този празничен сезон, отколкото през миналата година, но средната сума на дълга е по-ниска за първи път от началото на проучването през 2015 година (36% през този сезон спрямо 31% през 2020 г.). Кредитополучателите дължат средно $1249, което е с 10% по-малко от $1381 миналия сезон.

– Повечето кредитополучатели са натрупали празничен дълг на кредитните си карти (62%). Личните заеми също са популярен избор – 23%, въпреки че тук има спад спрямо 27% през 2020 г.

– Родителите с деца под 18 години и милениалите са най-склонни да поемат дългове за празниците, съответно 54% ​​и 50%. И двете групи са взели назаем средно $1462 при среден размер за САЩ от $1249.

По възрастови групи средният поет дълг е:
Gen Z (възраст 18г. до 24г.) – $821
Милениали (25-40г.) – $1444
Gen X (41 до 55г.) – $1139
Бейби бумъри (56-75г.) – $1078

Близо 40% от американците са използвали BNPL (купи сега – плати по-късно) финансиране за празнични подаръци тази година. Това е малко повишение от 37% през 2020 г. Това финансиране е най-често срещано сред родителите с малки деца (64%), хората с шестцифрени доходи (61%) и милениалите (60%). Въпреки че някои може да намерят за изненадващо, че хората с по-високи доходи са сред тези, които най-вероятно ще използват BNPL, Мат Шулц – експерт по кредитни карти на LendingTree, смята, че това е логично: „Хората с високи доходи също вземат назаем“, казва той. „Голяма част от тях имат дълг по кредитни карти например, така че не съм изненадан, че са прегърнали BNPL.“ Според Шулц е лесно да се разбере защо дори и хората с по-високи доходи намират BNPL услугите за привлекателни: „Те са лесни за получаване, дават ви малко допълнително време, за да платите за нещо без никакви допълнителни разходи, предвидими са и в крайна сметка не ви оставят с много допълнителен кредит, който може да се превърне в дълг в бъдеще."

82% от взелите заем по празниците няма да го изплатят в рамките на един месец, а близо 45% ще се опитат да консолидират дълга си или да отворят нова кредитна карта за прехвърляне на баланса. Това може да бъде полезно решение за 35% от кредитополучателите, плащащи над средните ГПР.