Звучи като AI

Бъдещето на музиката изглежда е в AI

от Redlink , Източник: Wunderman Thompson Intelligence
Бъдещето на музиката изглежда е в AI

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Музикалното пространство около изкуствения интелект е в период на експлозивен растеж, с множество стартиращи фирми, специализирани в инструменти за музикално композиране, клониране на гласове, производство и много други. Според Market.us музиката, създадена с помощта на изкуствен интелект, ще нарасне до 2,6 милиарда долара през следващото десетилетие. Основни играчи като Google, Meta и Microsoft са активни в това пространство, а Sony Music вече има специален вицепрезидент за AI.

AI музикалните възможности сега са достъпни за всеки тип потребител. За опитни професионалисти платформи като Moises предлагат технология за разделяне на звука, промяна на темпото, мастериране и др. Същевременно съдържание може да се генерира и от приложения, предназначени за начинаещи, които дават възможност на неопитни артисти да създават съдържание, като предлагат удобни техники и за марки и бизнеси.

През юни Byte Dance, компанията-майка на TikTok обяви, че тества бета версия на ново приложение за „създаване на музика, композиране и аудио редактиране“, наречено Ripple, което артисти или творци могат да използват, за да съберат идеи за песни като просто пеят или тананикат мелодия в техния телефон.

Mayk.It, друго приложение за създаване на музика за начинаещи, може да свърши работата на композитор, певец или звуков инженер като коригира височината, редактира и миксира само с няколко клика. Междувременно глобалната компания за музикални технологии Epidemic Sound пуска инструмент за откриване на подходяща музика с помощта на изкуствен интелект за създатели на съдържание, който може да анализира видео кадри, за да препоръча подходящо аудио, което идеално допълва визуалните ефекти.

Не само музика може да се генерира с AI. Гласовото клониране е друга бързо развиваща се област с технологии, които могат бързо да създават вокални копия на всеки глас. Voice Swap е AI платформа, която законно позволява използването на клонирани професионални гласове в замяна на 50% от авторските права.

Големите артисти, които залагат на индивидуалност, оригиналност и качество, няма от какво да се страхуват, въпреки че подобрената защита на авторските права за техните композиции и гласове е ключова. В неотдавнашен доклад изследователите на Meta признават, че генеративните модели „представляват нечестна конкуренция за артистите“.

Дори да носи смущения след себе си, AI несъмнено ще оформи бъдещето на музиката, отприщвайки иновации и прекроявайки креативността. Един ранен пример е американската композиторка Холи Херндън, която е разработила свой собствен вокален клонинг Холи+, който може да пее на езици, които тя не говори, и във вокални традиции, които никога не е учила.

По всичко личи, че AI ще отключи нови музикални сътрудничества, форми на изкуство и традиции, които все още не можем дори да си представим.