AI работна сила

След първоначалните страхове, че изкуственият интелект ще измести хората от пазара на труда, сега той разкрива нови работни възможности.

от Redlink , Източник: Wunderman Thompson Intelligence
AI работна сила

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Въздействието на изкуствения интелект върху работната сила е обект на много обсъждания и спекулации през последните месеци. Насаждащите страх заглавия пораждат опасения, че изкуственият интелект и автоматизацията ще доведат до масова загуба на работна заетост и ще направят човешкия труд неефективен. Постепенно тези твърдения започват да се подлагат на основателно съмнение, тъй като напредъкът на изкуствения интелект всъщност създава множество нови интересни възможности за работа.

Много от нововъзникващите работни позиции използват силата на изкуствения интелект. Сред тях е например ролята на prompt инженер, която се състои във формулиране на задачи, необходими за извличане на най-добрите отговори от AI. Компанията PromptBase, която стартира през юни 2022 г., позволява на хората да подпомогнат работата си, като предлага такива инженерни услуги.

Все по-голям брой компании се обръщат към това знание. Anthropic, стартираща AI компания в Сан Франциско, наема „prompt инженер и библиотекар“ с диапазон на заплатата от $280k - $375k. Кандидатите трябва да „имат креативен хакерски дух и да обичат да решават загадки“. Извън технологичния сектор, американският актьор, музикант и продуцент Доналд Глоувър използва Twitter през април, за да обяви новите възможности на своето мултимедийно студио GILGA, достъпни благодарение на широкообхватните умения на AI. Глоувър търси prompt аниматор на AI и prompt инженер на AI, които да се присъединят към неговия екип.

Тъй като AI се развива с бързи темпове, значението на преквалификацията и повишаването на уменията на съществуващата работна сила става от съществено значение. Seedily - компания, специализирана в създаването на генеративни AI изображения с помощта на Midjourney, подчертава необходимостта от обучение в тази област. Те предлагат персонализирани обучителни сесии по генеративни AI технологии за повишаване на уменията индивидуално или на цели екипи, като се фокусират върху търговците.

Крис Бранч, основател и маркетинг директор на Seedily, подчертава значението на непрекъснатото обучение за навигиране в непрекъснато развиващия се AI пейзаж. „Разбирането на това, което предстои да стане публично достояние (в сферата на технологиите) е много полезно за служителите, така че те могат да получат ранен достъп до AI инструменти, да знаят какво идва в тяхната конкретна област на маркетинга, за да го имат предвид, дори ако не планират използването му.“

Напредъкът в AI предизвиква промяна в разбирането на обществото за въздействието на технологиите върху заетостта. Вместо да замества човешки работни места, AI разкрива своя потенциал за създаване на нови, по-интересни позиции. Тъй като AI продължава да се развива и се интегрира в различни индустрии, професиите претърпяват революционна промяна, изискваща нови умения и преосмисляне на кариерата. Марките и служителите трябва да се подготвят за бъдеще, задвижвано от AI, където работната сила си сътрудничи безпроблемно с интелигентните машини.